bushcraft forum

razmjena znanja, vještina, poznavanje prirode, bushcraft

Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin
Pretraľnik

Display results as :

Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Sušenje junetine u šumi
Yesterday at 9:50 pm by Orao

» Razne sitnice o lukovima
Yesterday at 9:39 pm by Orao

» Izrada svirala , fućkala
Yesterday at 5:59 pm by mariobab

» Mačeta, kukri ili nešto kombinirano?
Yesterday at 2:35 pm by Kyokushin

» Blowgun
sub svi 19, 2012 12:57 pm by PJER

» Zamka - princip rada
sub svi 19, 2012 11:24 am by lololorenzo

» Mali nož od turpije.
sub svi 19, 2012 10:49 am by Strider

» Srijemuš
čet svi 17, 2012 9:05 pm by Vjeran

» U zelenom gaju - izlet
sri svi 16, 2012 6:59 pm by lololorenzo

svi 2012
ponutosričetpetsubned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar
Affiliates
free forum

Share | 

Razne sitnice o lukovima

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Goto page : 1, 2, 3, 4, 5  Next
Autor/icaPoruka
mariobab

PostajNaslov: Razne sitnice o lukovima   pet svi 20, 2011 8:42 pm

Otvorio sam ovu temu tako da možemo razmjenjivati iskustva o raznim temama o lukovima i strijelama.

neki dan sam odsjekao komad brekinje pa ću isprobati kakav će biti luk. Iako više volim drvo uzeti u veljači, ovo vrijeme ima svojih prednosti-a to je da se kora lako skida za razliku od zimskog mirovanja, ide i noktima

Raskolio sam i stavio neka se suši-ima tu lijeske, bagrema i gloga.

ova lijeska je imala veliki defleks kada sam raskolio pa sam još sirovo stavio na ispravljanje i sušenje.

To je uobičajeni način ravnanja i sušenja koji se koristio diljem svijeta, a najpoznatiji su po tome prerijski indijanci koji su tako stavljali refleks za svoje lukove, danas poznate kao Lakota luk.
[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/mariobab
mariobab

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   pet svi 20, 2011 9:04 pm

Ponovo ista slika, ali iz drugog razloga. Onaj skroz kratki komad je budući Lakota luk, spomenut u gornjem postu

Takvi lukovi su bili kratki-40"-50", ovaj moj komad je 45". Potpuno suprotno tadašnjim europskim lukovima, imali su kratki nateg 20-25", i bili su nisko zapeti, tako da je tetiva praktički udarala u petu palca stisnute šake na luku.
Samim time suprotno uvriježenom mišljenju uz njih su išle i relativno kratke strijele. Zanimljivo je da su sve strijele nađene nakon bitke kod Little Big Horna gdje su Čejeni i Lakote uništili Custerovu Sedmu konjičku bile dužine 22"-25".
Drvo za strijele je bilo lijeska, svibovke i još nekoliko američkih vrsta šiblja. Za tako nisko postavljenu tetivu (oko 4") strijele su imale neuobičajeno dugo postavljena pera. Od 6"-8" veoma male visine 1/2". Koristila su se letna pera purana, divljih gusaka, ali svaka srednja do veće ptica je mogla dati pera. Pera su išla tri-osim na dječjim i strijelama koje su rađene na brzinu, tijekom lova ili lovnog pohoda (lukom se rijetko ratovalo, tj. gotovo da i nije do dolaska bijelaca, jer su Indijanci imali drugačije poimanje ratova, ali to nije ovdje tema).

Ovdje je korišteno perje škanjca, gačca i sive vrane, a učvršćivano je crijevima. Ja sam ipak napravio duže strijele (nisu gotove, nema vrhova), da koristim i na drugim lukovima, a razlika je u tome što je kod utora tetive tipična indijanska strijela imala zadebljanje u drvetu ili namotaje tetiva koje je služilo za čvršće držanje strijele kod tipično indijanskog "pinch draw" stila. Mislim da naš Cave Bear koristi takav otpust.

Vrhovi su bili kremeni, koštani ili u kasnije vrijeme od željeznog milimetarskog lima koji je dobavljan razmjenom. Gadna stvar kod tih vrhova je bila da se željezo savijalo udarivši u kost, pa postoje dosta dobri opisi koliko je takav vrh bilo teško izvaditi iz rane.

Zadnja promjena: mariobab; pet svi 20, 2011 9:28 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   pet svi 20, 2011 9:26 pm

Tako kratki lukovi su, osim dječjih, imali pojačana leđa i to tetivama, crijevima, kožom, ili u novije vrijeme platnom iz razmjene.
Kako je moj komad bagrem, a on je prilično jak na vlak, odlučio sam se za pojačanje kožom.
Za to se koristi sirova koža i kožno ljepilo. Može se koristiti i drugo- ali kožno je najbolje.

Koža je jučer namočena

Ljepilo je otopljeno-ovo je ljepilo moj proizvod, ali ima i za kupiti.

Luk je lagano prešmirglan (leđa) i otprašen i nanosim prvi sloj ljepila

Kada se ljepilo želatinira (ohladi), nanosim novi sloj i stavljam pripremljene komade kože koji su također namočeni u ljepilo. Kako kožno ljepilo ima veoma kratko otvoreno vrijeme (oko 2 min) mora se brzo raditi, pa nema slika, osim toga prsti su toliko sljepljeni da više nikada ne bih mogao oprati aparat,
Kako se postavljaju komadi kože tako se učvršćuje-u ovom slučaju je odmak od tradicije -koristim elastični zavoj. Komadi se preklapaju oko 2", a zbog toga da se anulira stiskanje kože kako se suši.

Ovako zamotan luk se pusti da prespava, drugi dan se ovoj skida na nekoliko sati, pa opet omata i tako nekih tjedan dana. Ako nije dobro stisnuto ili je negdje ostalo zraka (zato onaj prvi sloj ljepila) nema smisla nastavljati, bolje sve ispočetka, zato bolje pažljivo nego ponovo. Ovaj komad sam lagano uzicom obrnuto zapeo, tako da se koža sšo jače stisne.

No, vratimo se zašto kožno ljepilo. Sirova koža se sušenjem skuplja i to prilično i ukrućuje i tu je kožno ljepilo u tome prati, ono će povlačiti vlagu iz kože i sušiti se istim tempom poput kože. Neki su imali dobre uspjehe s ljepilom za drvo, ali testovi su pokazali da je za crijeva, tetive i sirovu kožu (dakle materijale koji se kupljaju) kožno bolje. Za svilu, kožu (štavljenu, zmijsku recimo), pamuk, lan, koru drveta itd., može ići i epoksilna smola, ali mi to ne radimo, zar ne?

Nastavak uskoro...
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   pon svi 23, 2011 11:14 am

Da koristim takav stil odapinjanja.
Ovo me poprilično podseća na moj luk:kratak luk,kratak nateg,kratka strela
Vežbom do uspeha,kao mariobabovi lukovi,ovaj moj je poluproizvod
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   sri svi 25, 2011 5:03 pm

Dobro, dok se onaj luk suši, idem napraviti malo vrhova za strijele-od kosti
Alati:kamen za razbijanje, kamen za brušenje (kosti, može i šmirgl papir) i nož (iskovan od turpije baš za ovakve radove). Materijal-duge kosti srne i psa.

U pozadini je vatra za novu rundu brezovog katrana. Dva sata poslije 18 vrhova je gotovo-raznih tipova, namjerno: širih, užih, nazubljenih, ravnih. Nož je nakon rezanja, lupanja i obrade kosti još uvijek oštar tako da mjestimice brije, ali zato imam kamen koji sam našao prije nekoliko godina i njime vraćam oštrinu da nagulim krumpire za ručak.

Nakon ručka, gotov je i katran- u ruci je gusti, u posudi je tek za zgusnuti-ne trebam više ulja...

Zaboravio sam pošli puta napisati, katran ne ide dolje sapunom, varikinom, acetonom, alkoholom, ide benzinom, naftom i WD-40.
Moram ići dalje pa ostavljam neka se sve ohladi.

Ono u čaši kraj katrana nije sok, nego smola divlje trešnje. Neki dan sam slučajno naletio na jednu koja je puštala friško, pa je šteta ne uzeti.

Jako je ljepljivo, pa prenosim ovako.

Tako svježa smola je želatinasta i topi se u vodi, Kada se jednom stvrdne za to treba alkohol. Zato sam rastopio u vreloj vodi, procijedio i dobio tekućinu s one slike koja je gustoće sirupa. Puštam da voda ishlapi i povremeno miješam (radi se o danima).

A zašto u lukovima? Zato što će mi zamijeniti vodu za razrjeđivanje boje za bojanje luka. Inače, kada se razrijeđena smola nanese stvara film poput Hansaplast spreja.
Za razliku od borove smole, smole šljive, trešnje, breskve, itd. ne reagiraju na toplinu, ne mekšaju...
[Vrh] Go down
antun

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   čet svi 26, 2011 10:40 am

znači, smola vočaka je dobra za zaštitu drveta...?
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   čet svi 26, 2011 11:48 am

Zato i puštaju smolu, da se zaštite. Pravljenje laka je kompliciran i dugotrajan proces o kojem nemam pojma, tako da ja koristim ili ovako, ili kako sam davno pokazao sa smolom šljive, otopljeno u alkoholu.
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   čet svi 26, 2011 9:41 pm

I dodao bih, naše sakupljanje neće naškoditi, ukoliko smo pažljivi i ne pretjerujemo-to je poput kraste, djeca ih uvijek trgaju, pa se stvore nove. Što ne znači da prćkanje prljavim prstima neće inficirati ranu. Ono što sam davno naučio u rasadniku je da je drvo živo biće i da mu tako treba i pristupiti-recimo kod cijepljenja pribor oštar i čist, rez uredan, rane se saniraju, itd., itd.

No vraćam se strijelama-vrhovi su učvršćeni brezovim katranom i strijele malo obojane.

Ono što će se desiti, bilo da se radi katranom, smolom ili voskom da će se za toplog vremena vrhovi slijepiti jedan za drugi u tobolcu, što je prilično nezgodno. Zato ih treba izolirati. Najviše volim raditi sa crijevima i evo prvo nekoliko starih slika kost-vosak crijeva...

Tu je crijevo još svježe, zato izgleda tako, slika nakon nje prikazuje gotov vrh posušen.

Crijeva se veoma stisnu i dodatno sprječavaju da se tijelo raskoli.
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   čet svi 26, 2011 9:48 pm

Ali, trenutno sam u deficitu sa crijevima, pa koristim kudjelju. Konoplja je inače veoma korisna biljka na razne načine, a u ovome dijelu može poslužiti za tetive, backing, ukras, zaštitu...

Kako radim, tako usput stalno ispravljam strijele. Kudjelja je dodatno stisnula katran (radim po najvećem suncu, tako da ke katran mekan), i sada slijedi mašćenje. Može svašta, ali ja najviše volim laneno ulje. Kada se stisne slijepiti će vlakna kudjelje, a tijelo strijela sam malo premazao da im dam malo snage i elastičnosti. I sjaja. A i kosti su žedne. Ako nemam doma, što je rijetko ide svinjska mast.

[Vrh] Go down
Wild Wolf

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   čet svi 26, 2011 10:07 pm

strijele su vrhunske....čekamo slike luka Very Happy
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   pet svi 27, 2011 12:37 pm

evo prilažem i ja jednu

[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   pet svi 27, 2011 9:06 pm

Fino si popravio onaj luk. Nisam nikada naučio otpuštati preko palca, ja puštam preko kažiprsta.

Od čega ti je vrh?
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   sub svi 28, 2011 3:17 pm

Vrh je od gvozdene cevi,ali deblje,ne limene
Ostalo mi je materijala za 2 takva vrha,a imam i pločicu lima
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Razne sitnice o lukovima   pet lip 03, 2011 6:58 pm