| svi 2012 | | pon | uto | sri | čet | pet | sub | ned |
|---|
| | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | | 28 | 29 | 30 | 31 | | | | Calendar |
|
| | |
| Autor/ica | Poruka |
|---|
Migach

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima ned sij 29, 2012 9:42 pm | |
| Uzet ću si kod tebe mario nastavnu edukaciju o izradi luka =) Odlično su ti ovi radovi |
|  | | PJER

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima pon sij 30, 2012 7:10 am | |
| Nema šta znalac si.Mislim Mario da bi pravi izazov za tebe bio izrada samostrela pošto si ovo sve apsolvirao....l |
|  | | mariobab

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima pon sij 30, 2012 7:27 pm | |
| A vidi, nisam, učim toliko je toga različitog u kulturama diljem svijeta i tek za otkriti da jedan žvot neće biti dosta. . Malo sam stao zadnje dvije godine i ulijenio se. Ali sada se drva suše i ustvari, već bih mogao početi ali stisla je zima. Što se samostrela tiče-nisu mi nikada bili previše privlačni-velika snaga slaba iskoristivost mala brzina. Superiornost luka nad samostrelom se vidjela u bici kod Agincourta, zatim u osvajanju Amerrika, itd. Moderni samostreli naravno nemaju ti mana, ali me ti ne zanimaju. Ali ima nekoliko vrsta tradicionalnih koje s vremenom mislim napaviti-eskimski, recimo ili vijetnamsi-lovna oruđa bez velke mehanike |
|  | | Strider

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima uto sij 31, 2012 9:21 am | |
| Lukovi su me uvijek zanimali. Problem je da sam u gradu i da nemam gotovo nikakva iskustva niti znanja...samo standardno, znam razlikovati par lukova po eri i naciji...A i da ih napravim, tesko da ce se susjedima svidjeti da strijele lete uokolo., još i da si sam napravim vrhove haha. Ali jednom cu pocet. Za sada samo nabaviti bowyer's bible.
Mario, pogledaj si samostrel plemena Baka (Cameroon), nema neki mehanizam, samo jako dugu dršku, tanku, koja djeluje nekako poput štipaljke. Provjerim pa javim. |
|  | | mariobab

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima uto sij 31, 2012 7:48 pm | |
| nešto ovako? kultura Fang, Kamerun [img]  [/img] |
|  | | Strider

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima uto sij 31, 2012 8:33 pm | |
| Jep to je taj. Znaš li na kojem principu radi? Jer ne mogu naći slike. |
|  | | mariobab

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima uto sij 31, 2012 8:56 pm | |
| Zaglavio sam na poslu, tipkam dok mi se vrti izvještaj, pogledam doma. |
|  | | mariobab

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima sri vel 01, 2012 8:20 pm | |
| Dakle, sustav okidanja je starinski, nešto slično smo radili mi kao djeca-strijela je na tetivi- a ta je komadom uzice zakvačena u utor, stiskanjem poluge "štipaljke" se mijenja položaj i tetiva se oslobađa. Koliko sam našao, male su snage, ali su korištene lagane (za veći domet) otrovne strijele. |
|  | | Strider

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima uto vel 07, 2012 11:16 am | |
| Razumijem sada, hvala. Rekao bih da im je jako nespretno s time probijati se kroz džunglu, ali- don't fix what ain't broken! Vidio sam ovaj samostrijel u u dokumentarcu Lov na ljudoždere ili Ljudožderi u lovu, kako god, pleme Baka. Ovaj je iz par tihih pokušaja pogodio pticu hornbill (one ptice ogromnih šarenih kljunova) kroz kljun, ona tanka strijela ga je probila samo tako. |
|  | | mariobab

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima ned oľu 04, 2012 5:00 pm | |
| Danas sam malo uhvatio vremena nastaviti Orlov luk-ipak sam se odlučio za lijesku. Nema se tu puno toga reći-ovo je samo grubo skidanje viška materijala dok ne počne ozbiljan posao-alati mačeta i nož (moram probati radi li). Luk će imati statički srednji dio, a snagu ću staviti nekih 30# Za sada ima mali refleks na sredini i nježni defleks na gornjem kraku-vidjeti ću kako će završiti-cilj mi je tako sačuvati, a da ne moram kuhati i peči.   |
|  | | podravec1

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima pet oľu 09, 2012 9:35 am | |
| a ona smola to se poslije stvrdne ili? |
|  | | ante5555

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima pet oľu 09, 2012 11:27 am | |
| mario zarazio si i mene ,sjetih se djecackih lukova i indijanaca ,pa cu i ja pokusat mada nisam bas siguran da ce ispasti dobro,koje drvo preporucas iz dalmacije za luk |
|  | | mariobab

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima ned oľu 11, 2012 7:57 pm | |
| Svib, bagrem, drijenak, brekinja, jarebika, A šta ima još tamo-crnogoricu pusti. nije dobra osim kleke (juniperus) i tise, ali te zadnje nema. |
|  | | zlatkoa1981

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima pon oľu 26, 2012 4:19 pm | |
| Naleteo sam skoro na neki sajt o lukovima,izradi i sl.I moze se reci da sam se malo zainteresovao.Ali ovo tvoje je stvarno nesto posebno.Ono sto sam gledao je bilo kao tradncionalna izrada luka,al u stvari vise ovo tvoje spada.Nisam se jos osmelio probati napraviti jedan,ali vise je razlog neimanje vremena,nego strepnja.Imam neka pitanja ako nije problem.Prvo.U ove brojke koje govore o karakteristikama lukova slabo znam,al nema veze to sad.Pomenuo si nesto o jacini ovih lukova na ovoj temi.Ali ako ti nije problem da mi malo prostije kazes koliko su jaki otprilike ovi lukovi,mislim,primea radi,da li sa njima moze da se lovi,aj recimo srndac? Drugo sto se tice same izrade.Da li luk pre zatezanja sa tetivom mora biti malo savijen na onu stranu gde ce i biti ?Primetio sam na tom sajtu da lukove stavljaju u neke kao sablone.Naslucujem otprilike za sta je to,ali se dvoumim.Jer na jednom crtezu je pokazano da luk od duzine 180cm mora da ima taj luk 15cm do tetive.E tu sada ja nisam bas skapirao,dal zapet ili otpusten,pa se zamislja tetiva?Ako zapet onada koliko jako zapet ili to otprilike,tj.koliko se zeli? Zasad toliko,nadam se da nisam preterao.A da,ovaj tutorijal je ekstra.Pozdrav |
|  | | mariobab

| Naslov: Re: Razne sitnice o lukovima pon oľu 26, 2012 8:29 pm | |
| Gle, ja radim lukove 35-50# uglavnom. bilo je nešto i jačih, ali ti zahtijevaju stalno vježbanje, a ne trebaju mi. Sada kad je Nikola bio kod mene uzeo sam jedan stari, negdje oko 60#, bilo je meni muka zapeti(nisam dugo), a Nikola niti nije do kraja. Nema to veze sa snagom osobe. Lukovi navedene snage 35-50# su bile uobičajene lovne snage u svih "primitivnih" naroda-dovoljno jaki za plijen i do veličine bizona (a u Africi i slona), a dovoljno lagani da se mogu brzo zategnuti i otpustiti strijelu. Ono što se mora znati da takvo lovno oruđe nema nikakve veze s modernim lukovima i lovom njima, niti što se tiče načina lova, ciljanja, držanja , udaljenosti-to su dva razdvojena svijeta koje ljudi često brkaju. Sad, što se drugog pitanja tiče, to opet nije jednostavno-lukova ima svakakvih, pa i onih koji su savijeni prema strijelcu (defleks) i od njega (refleks) prije nego li su zapeti. Ono što si ti gledao prije će biti da je stavljan refleks kod ELB-a, da bi bio življi i brži. No i lagani set ima svojih prednosti i lovci primitivnim lukom ga često ostavljaju-a u nekih naroda diljem svijeta namjerno je savijan u defleks. Teško je ovako napamet pisati-stvar je u tome da luk nije uniformirano oruđe (ne govorim opet o modernim), tako da ima prilično razlika. Pa i ja se volim igrati unutar primitivnih i puštam da drvo odluči kakav će biti. |
|  | | |
Similar topics |  |
|
| | Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |