bushcraft forum

razmjena znanja, vještina, poznavanje prirode, bushcraft

Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin
Pretraľnik

Display results as :

Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Sušenje junetine u šumi
Yesterday at 9:50 pm by Orao

» Razne sitnice o lukovima
Yesterday at 9:39 pm by Orao

» Izrada svirala , fućkala
Yesterday at 5:59 pm by mariobab

» Mačeta, kukri ili nešto kombinirano?
Yesterday at 2:35 pm by Kyokushin

» Blowgun
sub svi 19, 2012 12:57 pm by PJER

» Zamka - princip rada
sub svi 19, 2012 11:24 am by lololorenzo

» Mali nož od turpije.
sub svi 19, 2012 10:49 am by Strider

» Srijemuš
čet svi 17, 2012 9:05 pm by Vjeran

» U zelenom gaju - izlet
sri svi 16, 2012 6:59 pm by lololorenzo

svi 2012
ponutosričetpetsubned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar
Affiliates
free forum

Share | 

Čvarci

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Goto page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
mariobab

PostajNaslov: Čvarci   ned stu 06, 2011 8:12 pm

Sada da netko ne kaže da sam lud i kakve veze imaju čvarci i bushcraft, itd., ali imaju. Čvarci i svinjska mast su jaka hrana kakva treba kod većih napora, dugo i lako se čuva, a i jednostavno se priprema. Dok za sušenje i konzerviranje mesa treba od nekoliko dana, pa do tjedana i mjeseci, čvarke si svatko može bez velike muke i s minimalno ulaganja novca i vremena (cca. 3 sata) sam napraviti.
Meso nas ne zanima, ono se hladi,

kobasice i krvavice su gotove-ja sam svoje noževe pokupio, ovaj nije moj -objašnjenje na kraju

Idemo na spavanje, a za danas su na redu čvarci. Za to nam treba slanina-najbolja je s leđa, s trbuha je žlundrava, a salo je odvratno za jesti-mast ne. Takva slanina se može kupiti u mesnicama po maloj cijeni. Reže se na kockice, ja najviše volim 4x4x4, ali svakome njegovo, bitno je da su ujednačene.

Imamo prilično materijala i radim u kotlu ( bila su tri od dvije svinje)-ali može se raditi i u koći-ali spremite se na težak miris masti, koji će vas danima pratiti.
Posuda je napunjena do 2/3, da se lakše miješa i da ne pokipi kada se počne stvarati pjena. Dodano je malo vode i soli (na otprilike)

Miješanje je bitno da se komadi ne uhvate za stijenke i ne izgore.

Isprva je rastopljena masnoća mutna i pjeni se prljavo- kok se ne rastope sva vezivna tkiva valjda-kasnije se izbistri i to je uglavnom prženje u dubokoj masnoći.

Za to vrijeme pjegava hijena nateže ostatke životinja)

Prva se mast grabi i procjeđuje

a čvarci su sve bliži kraju-tu se dodaje luka za aromu

a da ne bi bili blijedi malo mlijeka (tu oprez-naglo će se dići i mora se paziti da ne zagori)

Uglavnom, ostatak masti se iscijedi, i tu čvarci mogu biti gotovi. U nekim krajevima RH (Prigorje, Turopolje...) ih prešaju da se iskoristi sva mast, pa se za to mogu koristiti razni načini-mi koristimo ovaj-u kanti je svježa i još vruća mast.

I konačni produkt-u Slavoniji ih nismo toliko stiskali-ali ovdje su svima premasni...

što se tiče čuvanja, neprešani u najlonskim vrećicama i u frižideru znaju "ogumeniti"-ali im to ne mijenja okus- samo ih se preprži ili uz krumpir...

Zadnja promjena: mariobab; ned stu 06, 2011 8:19 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/mariobab
mariobab

PostajNaslov: Re: Čvarci   ned stu 06, 2011 8:12 pm

Što se tiče noževa-gotovo cijelo kolinje je obavljeno s Ontario "Old Hickory" setom- dvije svinje od 200 kg. Ja prvi dio nisam bio jer sam radio-ali test je bio to uspješniji-dao sam ih nabrušene tastu i šogoru-a znam kako oni paze na stvari. Noževi su me dočekali u dobrom stanju, štrajherom sam im vratio zastrašujuću oštrinu i nastavio raditi.
Inače. "OH" su tipičan Ontario proizvod-duga tradicija, mala cijena i solidan proizvod- iz kutije su tupi da je to za plakati, ali nekoliko sati rada dati će im dobru oštricu koju dobro drže i lako se oštre. Čelik je 1095-ili kako je netko napisao na Bladeforumsu ."Jedini noževi koji zahrđaju dok ih gledaš". OH serija u Americi ima dugu tradiciju (nije izvorno OKC linija), a sada mi je jasno i zašto-iskreno mislio sam da neće preživjeti 400 kg mesa+ tasta...

[Vrh] Go down
antun

PostajNaslov: Re: Čvarci   pon stu 07, 2011 6:23 pm

Slikice su zakon, a vjerujem čvarci još bolji.
j
Jel ta mast dobra za izradu sapuna?
[Vrh] Go down
Strider

PostajNaslov: Re: Čvarci   pon stu 07, 2011 7:29 pm

Uh, čvarci, njih dugo nisam jeo. OH ću si i ja jednom nabaviti, tek tako. Stara škola, šta ćeš. Kad se jednom nađemo ćeš mi dat da probam ove domaće. Iz dućana su kao...pa ne znam, neka loša usporedba. Sam ih, naravno, neću raditi, nit imam svinje nit imam zlatnu ruku u kulinarstvu.
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Čvarci   pon stu 07, 2011 8:18 pm

Antune, je, ali će biti mekši nego od loja ili sala. Osim toga, ja je volim jesti više nego se prati.

Strider, lako napravimo jednom na licu mjesta ako imamo kotlić. Kupovne niti ja ne volim, uzimam ih samo za pogačice.

[Vrh] Go down
Strider

PostajNaslov: Re: Čvarci   uto stu 08, 2011 4:23 pm

Za čvarkare? Jao! Sad si me sjetio na njih. Ovdje kod nas u Rijeci ih nema, a imam brdo uspomena veznih za djeda i Zagreb. Naravno, tada su još koštale po 2-3 kune, a sada i do 6. Ni to godinama nisam jeo.
[Vrh] Go down
Migach

PostajNaslov: Re: Čvarci   uto stu 08, 2011 4:26 pm

E ovo je dobro za vidjeti.. domaća kvaliteta.. Evo kad će moji to doma raditi opet ću i ja uslikati.. a bit će i sušenih kobasa i svega Smile
[Vrh] Go down
antun

PostajNaslov: Re: Čvarci   uto stu 08, 2011 5:12 pm

oooooooo daaaaaa....
prava svinjska mast , namazana na kruh, crvena paprika (mljevena), sol i ćešnjak mmmmmmmmmmmm.....
[Vrh] Go down
Migach

PostajNaslov: Re: Čvarci   uto stu 08, 2011 5:14 pm

e antun, sad si mi otvorio tek Smile
[Vrh] Go down
Wild Wolf

PostajNaslov: Re: Čvarci   čet stu 24, 2011 10:49 pm

Vidim kod mariobaba samo domaći proizvodi...neka neka Very Happy
[Vrh] Go down
Strider

PostajNaslov: Re: Čvarci   pon sij 16, 2012 8:40 pm

Pitanje, jel mogu od masti raditi čvarke ili samo od slanine narezan na kockice? Pitam jer sam dobio 2, 2 i pol kile svinjske masti. Dosadilo mi ju je jest namazanu na kruh sa malo paprike i soli Razz
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Čvarci   pon sij 16, 2012 8:53 pm

Ne možeš-čvarci su usputni proizvod kod topljenja masti-dakle ono što ostane kada se mast iz tkiva (slanine i sala-ti nisu ukusni) otopi. Ali mast je dobro polazište za pripremu nekih jela za duga putovanja-recimo pemikan (nije bizonov loj, ali može proći). Neke veste pemikana su se radile tako da se u mast dodavalo suho voće, a neke vrste suho meso, treće pak i jedno i drugo. Dok sam mast sa suhim komadićima mesa jeo, s voćem nisam, pa eto zgodne prilike da proba netko drugi (iskreno, dvojio sam u jestivost te kombinacije, bez obzira na energetsku vrijednost)...
[Vrh] Go down
Strider

PostajNaslov: Re: Čvarci   pon sij 16, 2012 9:15 pm

Šteta, mislio sam si povećat zalihe, dobio sam uz mast svakojake proizvode, kobasice šunke i tonu čvaraka. Probam napravit pemmikan.
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Čvarci   pon sij 16, 2012 9:18 pm

Ah vidiš da si bliže Antun ili ja bi ti pokazali kako se rade pogačice od čvaraka. To je buškraft umijeće koje sam donio iz Slavonije...
Vražja tipkovnica, stalno moram editirati, guta slova a rekao sam dječici (21 i 18) da ne jedu nad njom.
[Vrh] Go down
Strider

PostajNaslov: Re: Čvarci   sri sij 18, 2012 7:36 pm

Pogačice- čvarkare. Doooobro su mi poznate, šetnje s pokojnim djedom i čvarkarom u ustima po Kaptolu su mi obilježile djetinjstvo Very Happy Nedavno su došle i u Rijeku (Mlinar pekare koje se otvaraju na svakom kutku, valjda teorija zavjere i osvajanja svijeta sa pecivima), ali nije to taj gušt- nekad su koštale po 2i pol, 3 kune, sad i do 7.

Ako imaš recept, tu sam cheers
[Vrh] Go down

Čvarci

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 2.Goto page : 1, 2  Next