| svi 2012 | | pon | uto | sri | čet | pet | sub | ned |
|---|
| | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | | 28 | 29 | 30 | 31 | | | | Calendar |
|
| | |
| Autor/ica | Poruka |
|---|
Migach

| Naslov: Moje šetnje+oprema sub stu 26, 2011 5:21 pm | |
| Da prvo pojasnim naslov teme - Znači, moje šetnje i oprema će obuhvaćati sve moje kratke šetnje, tj. jednodnevne neke izlete , kratke boravke u prirodi, neke sitnice u mojoj opremi sa pojašnjenjem, biljke, tragove, sve što nije da se jedna cijela tema radi , nego ću sve imati na jednom mjestu. Razlog tome je taj da na svakom planinarenju okinem nekoliko fotografija i za tih nekoliko fotografija mi se ne isplati raditi cijela reportaža, a opet bi ih podjelio s vama, tako da je odluka pala da radim jednu temu koja bude konstantno nadograđivana sa fotkama izleta, opreme, a uskoro napokon možda i koji video koje želim raditi. Pa počnimo prvo s povratkom malo u prošlost i mojim posjetom Ravnoj gori od prije 2 tjedna. Nisam puno fotkao, to je bio dan poslije martinja, odlična šetnja, super ručak u planinarskom domu i povratak. Počeo bi od jedne samonikle jestive biljke koju sam našao tamo. Riječ je o Pogančevoj travi, pa evo i kratak opis biljke, ploda i slika- POGANČEVA TRAVA — Physalis alkekengi, porodica Sola-naceae — pomoćnice (ljoskavac, poljuskavac, vučja jabučica, mjehurac). Višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 50 cm. Iz razgranatog podanka raste uspravna stabljika, često razgranata, sa jajohkim listovima. Cvetovi su zvonoliki, zelenkastobele boje; cvetaju u junu. Plod su kao trešnja krupne crvene sjajne bobice, koje se nalaze zatvorene u mehurastoj čašici koja po obliku podseća na malu papriku baburu takode crvene boje; sazrevaju rano u jesen.Rasprostranjena je skoro u celoj našoj zemlji, od nizina do srednjeg planinskog pojasa, a ponegde se i gaji kao ukrasna biljka. Raste po šumama, stenovitim šumarcima, ukraj ograda, uvek na nešto svežijim mestima, naročito na krečnjačkim terenima. Zrele bobice, koje su slatko-kiselkastog i često malo nagorkog ukusa, sadrže dosta vitamina C, šećera i drugih sastojaka i mogu da se upotrebljavaju kao prijatno osvežavajuće voće, presne ili na različite načine preradene. Pri branju treba da se pazi da se ne otkidaju i delovi mehuraste čašice, koja je u znatnoj meri gorka i škodljiva. Mogu da se upotrebljavaju bez ograničenja, a sličnih bobica, tako zatvorenih u mehurastoj čašici, koje bi bile škodljive nema, te ne postoji opasnost od nepoželjne zamene. Na nekim djelovima Ravne gore nema signala za mobitel (bar meni) za ostale neznam, tako da ako se nađete u nekoj kritičnoj situaciji bude ošpitno. hehe  O ovome netreba puno pričati =)  A sad se prebacujemo na današnju kratku šetnju na dobro znano Vudelje kamo idem i sutra i ako bude sreće da si uredim dugoročno sklonište da ga tako nazovemo. (bivše betonsko skladište za barut) . Moji kompići  Vatra.  Poslastica (ne znam po književni da napišem)- prezbušt+luk,nemre bolje.  Temperatura je nešto ispod nule, ali i dalje ugodno.  Nešto životinjskog svijeta kojeg smo uočili uz neke tragove veprova u blizini.  A sad fotke jednog dodatka opremi. Način izrade sam vidio ovdje na forumu, samo se ne mogu sjetiti od kojeg forumaša, tako da ako ko zna nek mi napiše =)    Ovo je po meni jako koristan dodatak opremi, lako se napravi od neke tvrđe žice ili kak sam ja od željeza za armiranje betona. Evo, toliko za sad, slijedi nastavak poslije mog sljedećeg planinarenja ili obroka u šumi. Pazite na sebe , uživajte koliko možete u prirodi i naravno, čuvajte ju |
|  | | Migach

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema ned stu 27, 2011 3:09 pm | |
| Evo mali nastavak- sljedeće na repertoaru je moj ruksak. Marka je nepoznata , kupio sam ga online u jednoj trgovini gdje je kvalificirani kao lovački ruksak zapremnine 60 L. Platio sam ga 270 kuna, a sad..kaže se koliko novca toliko muzike,pa ćemo vidjeti kako se bude ponašao u budućnosti, a za sad sam zadovoljan što se tiče nekih planinarenja i kampiranja. Zapremnina velikog pretinca bi bila negde otprilike oko 35 L, a ostatak bi preuzeli vanjski pretinci kojih je 7, te jedan manji na vrhu ruksaka.   A sad jedino moje nezadovoljstvo ruksakom je način na koji se zatvara. Prilično je nezgodno, i čini mi se da je kvaliteta zatvarača jako slaba i da je to najslabija karika ruksaka.   A sad što se tiče ovog dijela ruksaka sam izuzetno zadovoljan,široke naramenice, udobne, protok zraka da se leđa ne znoje dobar, dio za pas isto odlično izveden, tako da je ovo i bolji dio ruksaka što se tiče kvalitete. A sad moji dodaci ruksaku - Ova mala torbica na naramenici, kopča se s karabinom te mi služi prvenstveno za kompas, neku malu lampicu te za firesteel , upaljač i šibice, da mi je pri ruci i lako dostupno.  Sljedeće na opasaču da ga tako nazovem zakopčana još jedna torbica malo veća koja mi služi isto za stvari koje su ono lako dostupne i potrebe, mobitel, blokić neki, penkale, uskoro i koja knjiga o biljkama te još neke sitnice i "luksuz" za prirodu.  Na ruksak još kopčam i ovu torbicu, te tako se zapremnina ruksaka poveća za oko 15 L.   Uz ruksak , ali i na samostala planinarenja nosim ovu torbu koje ide preko ramena te je izuzetno korisna i praktična.Ako se ide na neko duže izbivanje može u kombinaciji s ruksakom biti dobra kombinacija jer dobivamo još jedan prostor za spremiti stvari. ( ja namjeravam tu kombinaciju sad koristiti na zimovanju na koje idem sa izviđačima u Gorski kotar). Torbica se može i koristiti i kao samostalna. Neke kraće šetnje i slično..u nju se stavi set za kuhanje, čutura, hrana, prva pomoć ...itd..   Kad se osposobim za snimanje videa, onda će to sve biti i popraćeno video uradcima što se nadam bude uskoro. Hvala |
|  | | antun

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema sub pro 03, 2011 8:57 am | |
| daj malo nabaci sadržaj ruksaka i torbica, pa da komentiramo i to. ruksak mi se dopada,a torbicu kao ona khaki imam i ja. Vrlo je praktična...
|
|  | | Migach

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema sub pro 03, 2011 1:16 pm | |
| Antun, bude i toga, pomalo, treba se tema malo razviti samo =) |
|  | | Migach

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema sri pro 07, 2011 3:01 pm | |
| Nastavljam sa dva kita koja u početku izrade i kojima još predstoji nadopunjavanje. Jedna prva pomoć složena , tj. za sad ima sve kaj mi treba u prirodi za "krpanje" nekih manjih ozlijeda .   Gornji red s lijeva na desno : - Sterilna gaza (3kom) - Antiseptička maramica - Alu-folija - Gumene rukavice (3 para) - Ovo među redovim - tablete i medicinska traka Donji red : - CELOX - Cien (antibakterijski gel za ruke) - Elastični zavoj s kopčama - Zavoj - U ovoj kutijici držim razne veličine flastera, sterilne igle, grickalicu, štapiće za uha.. - Škare Evo, to je moja prva pomoć ZA SAD =) Znači, s vremenom će se mjenjati i rasti. I naravno u nekoj drugoj torbici koju moram da nađem u neko nagledno vrijeme. Drugi kit je kit za paljenje vatre.   Koristim limenu kutiju od nivea kreme, pogodna za pravljenje pougljene tkanine, koja je i dio mog kita uz magnezijskog fire steela ,mali komad špage, šibice, te upaljač koji mi pogubio negde u ruksaku.hehe Još sad kaj će nutra čim nađem , gume malo, i vate. Toliko za sad =) ps. očekujem kritike, komentare, sve. I da, nikome ništa ne zamjeram, svaka sugestija dobrodošla =) |
|  | | antun

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema pon pro 19, 2011 7:47 am | |
| e, a kakvi su ono komadići špage u vatrenom kitu, odnosno kakvaje to špaga? |
|  | | Migach

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema pon pro 19, 2011 12:08 pm | |
| Obična malo deblja špaga koju ima za kupiti u poljoprivrednim dućanima, može dobro poslužiti za hvatanje iskri ... |
|  | | mariobab

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema čet pro 29, 2011 10:02 am | |
| Konoplja znači-vidiš, ja sam pokušavao sa vodoinstalaterskom kudjeljom i iako rado i dobro gori, ne lovi baš iskru od kremena-tj. lovi, ali se brzo utrne.
Što se tiče torbe preko ramena, koristim je od malih nogu (krivi su stripovi)-uostalom to je bio obavezan dio svakodnevne opreme muškaraca dok ih nam žene nisu oduzele. U području cijelog Balkana uobičajene su bile vunene torbe bogatog uzorka u kojima se nosio kruh, sir, luk i razne sitnice potrebne na putu ili koje su se mogle pokazati potrebnim za poslove taj dan. Što je prilično slično tzv. "possibles bag" kako su zvali takvu torbu u doba šumskih trkača,"coureurs des bois" iz vremena naseljavanja Sj. Amerike. Possibles bag zato jer se u nju stavljalo ono što bi taj dan moglo (possibly) zatrebati od osnovne opreme (hrana, duhan, kresivo...), a uzimala se i za kraća izbivanja izvan kampa (lov, izviđanja). |
|  | | Migach

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema sub sij 28, 2012 3:13 pm | |
| Istina mario, ova torba prek ramena odlično dođe kod neek kratke šetnje di se ne uzima puno opreme , a za višednevne rute je tu da se ujutra stavi hrana i ono što ti prvo treba da se ne gubi vrijeme traženja po ruksaku ovih stvari. ..pogle žene..koja nema takvu torbu =) hehe |
|  | | antun

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema pon sij 30, 2012 5:48 pm | |
| Je, torba prek ramena je odlična stvar. Još nism našao neku koja mi se sviđa, al imam uskoro u planu nabaviti. Samo je moram skrivati od žene!!! |
|  | | Migach

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema pon sij 30, 2012 6:23 pm | |
| he he he he he =) ja imam sreće da mi majka krojačica pa mi zašila jednu  odlična majka.. hehe |
|  | | antun

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema pon sij 30, 2012 7:11 pm | |
| A i moja majka je krojačica, no u poodmaklim godinama i slabe vidne sposobnosti. Bojim se da si ne zašije ruku za torbicu, onda bu mi torba preteška... Ko bu to vukel po šumi he,he, he...
|
|  | | Migach

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema pon sij 30, 2012 7:12 pm | |
| hehe..istina..mislim da ne trebaš vuči majku u šumu , nek bude doma i uživa =) |
|  | | mariobab

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema pon sij 30, 2012 7:33 pm | |
| Meni je recimo veći problem naći materijal nego zašiti baš sam neki dan bio s Dalbakom nešto radi i nigdje naći dobro čvrsto ceradno platno, samo platno za tende, a metar poput suhog zlata. |
|  | | Migach

| Naslov: Re: Moje šetnje+oprema pon sij 30, 2012 7:35 pm | |
| a istina, skupo je nekaj kvalitetno..ja ako kom treba mogu pomoći s platnom u nekom manjem obliku za koju torbicu..ako kome treba..možda majka može nekaj nabaviti...koža je u pitanju mekana.. mene odlično služi.. |
|  | | |
Similar topics |  |
|
| | Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |