bushcraft forum

razmjena znanja, vještina, poznavanje prirode, bushcraft

Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin
Pretraľnik

Display results as :

Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Sušenje junetine u šumi
Yesterday at 9:50 pm by Orao

» Razne sitnice o lukovima
Yesterday at 9:39 pm by Orao

» Izrada svirala , fućkala
Yesterday at 5:59 pm by mariobab

» Mačeta, kukri ili nešto kombinirano?
Yesterday at 2:35 pm by Kyokushin

» Blowgun
sub svi 19, 2012 12:57 pm by PJER

» Zamka - princip rada
sub svi 19, 2012 11:24 am by lololorenzo

» Mali nož od turpije.
sub svi 19, 2012 10:49 am by Strider

» Srijemuš
čet svi 17, 2012 9:05 pm by Vjeran

» U zelenom gaju - izlet
sri svi 16, 2012 6:59 pm by lololorenzo

svi 2012
ponutosričetpetsubned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar
Affiliates
free forum

Share | 

Pogačice sa čvarcima-jedan od načina (brzi)

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
mariobab

PostajNaslov: Pogačice sa čvarcima-jedan od načina (brzi)   ned sij 22, 2012 1:00 pm

Evo Strider, kako sam i rekao, napravio sam pogačice. Kako za uobičajene s germom imaš na sto mjesta, radio sam pogačice koje mi je najbrže za napraviti, a ne uključuju nužno čvarke, nekada radim sa sirom, šunkom, pa i bez ičega (tada slane ili slatke). Ali, držimo se čvaraka.
Prvo trebamo napraviti čvarke i nož da ih možemo nasjeckati na sitno.

U većini recepata naći će se da se melju, ali ja volim sjeckati, bolje mi je nekako.
Dalje nam treba brašno-oštro, vrhnje, prašak za pecivo, ljuta paprika sol i masti.
Omjer koji ja koristim je 1kg brašna 1/2 vrhnja , 25-30 dag čvaraka. Masti otprilike jedna žlica.
Ovdje moram spomenuti da ovakav recept volim jer trpi improvizaciju. Na donjoj slici nije vrhnje, nego mlijeko zakiseljeno s octom da se zgusne.
Umjesto praška za pecivo može se koristiti soda bikarbona koja će u dodiru sa masnoćama (kiselina) reagirati i tijesto se diže.
Na slici su još vlasac (luk) i jaja

Dakle , sve zamjesim -alo je presuho, još malo masti, previše mekano još brašna i razdjelim na tri dijela i pustim neka se malo ohladi i odmori

Svaku kuglu razvaljam po prst debelo i izrezujem čašom pogačice.

Jaja se razmute sa malo soli (bolje se razmućuju) i njima se premazuju pogačice. Dosta je jedno jaje (dva su jer ono što ostane ide mačku). Posipavam vlascem, ali to je zato što ga sada imam, nekada koristim sezam, bosiljak ili što već, a ponekad ništa.

U pećnicu na oko 250 (što ne znam točno odrediti, jer je žena prala acetonom pa je pobrisala brojeve oznaka) i peći dok nisu rumeni, nekih 10-15 min.

Eto, pogačice od dizanog tijesta neki drugi puta.

[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/mariobab
Strider

PostajNaslov: Re: Pogačice sa čvarcima-jedan od načina (brzi)   ned sij 22, 2012 7:04 pm

E sad moram nagovorit staru da ponovo nabavi čvarke (sve sam ih smazao). Sjećam se da su u Zg-u rađene od lisnatog tijesta, još bolje, pa se lako (bez noža) prstima odvoje i napune koječime. Hvala Mario, stavljam i ja slike kad ih napravim, ukoliko ih odtad ne pojedem.
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Pogačice sa čvarcima-jedan od načina (brzi)   sub sij 28, 2012 8:42 pm

Evo ti recept II duže traje, ovaj je od dizanog tijesta
Rađeno je od 1kg brašna, dva jaja, dva suha kvasca, šećer, oko 2dl kiselog vrhnja, nekih 20dag sitno sjeckanih čvaraka,sol, ljuta paprika, malo masti, jaje za premazivanje, vlasac.

Ja ne dižem kvasac s brašnom, samo šećer i mlaka voda na toplom mjestu (može i mlijeko)

Svi sastojci i mijesi

Razvuče se tanko tijesto i gornja strana premaže masti

Pa ide damasciranje; preklapa se i pusti da stoji oko pola sata

I tako tri puta (razvalja, pa preklapa)

Zadnji put se razvalja nešto deblje (1 prst) i režu. Neka desetak minuta stoje i dižu se-zatim premaz jajem i u pećnicu (oko 250, nekih15 min, ovisi o pećnici)

ako je sve dobro, one se dižu i listaju

ostaci se ne premješavaju- kao u prošlom receptu od prhkog tijesta, jer bi se izgubila slojevitost, peku se ti mali komadi.

Također se čvarci mogu zamjeniti šunkom, salamom...

I to je za ovu godinu to-više nemam čvaraka, Strider, ako želiš još recepata...
[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/mariobab
Strider

PostajNaslov: Re: Pogačice sa čvarcima-jedan od načina (brzi)   ned sij 29, 2012 8:53 pm

cheers drunken
[Vrh] Go down

Pogačice sa čvarcima-jedan od načina (brzi)

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Similar topics

-
» Brzi priključak za prednji hidraulik
» Jedan od nacina za postavljanje slika na forum
» Muzjak-Zenka kod bastarda
» Dvotrupci (katamarani)
» Autobusi prošlog stoljeća