Evo nisam znao gdje da postavim temu,pa posto je vezana za paljenje vatre kresivom i kremenom stavio sam pod vatru..
Malo proucavajuci sam skuzio da se GUBA i TRUD ubrajaju pod istu gljivu a zapravo to nisu,različite su..Samo mene zanima kako ih raspoznati?
TEKST SA NETA:
Fomes fomentarius, Polyporus Fomentarius, Amadou, False Tinder Fungus, Trud, lažna vatrena gljiva...
onu koju je potrebno pripremiti (kuhati u lužinama, mokraći ili močiti do beskraja) ili jednostavno osušiti ili naći suhu radi korištenja

Polyporus igniarius, Boletus igniarius, True Tinder Fungus, Kresivna guba, vatrena gljiva, ona koja je spremna tek ubrana sa stabla.

i razlika jedne i druge

MOJ TEKST:
znaci od TRUDA se guli donji dio i suši,znaći nije cijela dobra,a koliko kod GUBE koliko sam skužio po slikama cijela je dobra i odmah se može koristiti ubrana sa stabla dok TRUD treba prokuhavati u lužini(negdje sam pročitao u pepelu tvrdog drveta(hrasta..) 8 sati i više?) ili pišalini
Poceo sam lagano uciti koristiti kresivo i kremen..Kresivo je zakaljeno ali ne i popušteno pa ima veliku tvrdoću ali nema žilavost zbog ćega daje dobre iskre,ali puca kao staklo pa se kora pripaziti..-hvala Karlu na kresivu i nekim informacijama

slike mojih gljiva i predpostavljam da je to TRUD(po slikama s neta)

ovaj gornji rub se odvaja i koristi za hvatanje iskre
Mene zanima kako raspoznati ove dvije gljive i pretpostavljam da ova gljiva koju sam posliko je TRUD i da ju treba prokuhati i osušiti..