bushcraft forum

razmjena znanja, vještina, poznavanje prirode, bushcraft

Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin
Pretraľnik

Display results as :

Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Sušenje junetine u šumi
Yesterday at 9:50 pm by Orao

» Razne sitnice o lukovima
Yesterday at 9:39 pm by Orao

» Izrada svirala , fućkala
Yesterday at 5:59 pm by mariobab

» Mačeta, kukri ili nešto kombinirano?
Yesterday at 2:35 pm by Kyokushin

» Blowgun
sub svi 19, 2012 12:57 pm by PJER

» Zamka - princip rada
sub svi 19, 2012 11:24 am by lololorenzo

» Mali nož od turpije.
sub svi 19, 2012 10:49 am by Strider

» Srijemuš
čet svi 17, 2012 9:05 pm by Vjeran

» U zelenom gaju - izlet
sri svi 16, 2012 6:59 pm by lololorenzo

svi 2012
ponutosričetpetsubned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar
Affiliates
free forum

Share | 

nekoliko vrsta zimskih zaklona i par sitnica

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
mariobab

PostajNaslov: nekoliko vrsta zimskih zaklona i par sitnica   pon vel 06, 2012 8:52 pm

Vjerujem da svi ovdje imamo više ili manje iskustva sa improviziranim zaklonima u svim uvjetima a moja namjera je samo ukazati na neke stvari što se tiče zime iz osobnog iskustva
Prvo- po mećavi se nikada ne ide bez prijeke potrebe, jer čovjek dovodi u opasnost sebe i druge-dakle dok pada kopaj nos i loži vatru pod zaklonom koji si napravio na vrijeme.
Cerada može biti dobro riješenje i ja je volim više od šatora, a radi mogućnosti vatre.
Od cerade se može doma napraviti i tipi ili lavvu-tj. od dvije velike-uz šivanje i krojenje oko sat i pol. Nisu teški, ali zahtijevaju puno nosača, pa nisu zgodni za kratke boravke. Smisleni tipi ili lavvu treba biti barem tri metra u promjeru da bi se vatra dobro ložila, pa je malo teže jednome i podignuti-ali doći će uskoro i to na red. Moj lavvu stoji gore na tavanu, pa kada bude zgoda dići ću ga

Kada god postoji mogućnost oborina treba paziti na ocijed, za kišu i nagib za snijeg-inače ćemo se probuditi usred noći mokri i bez zaklona.(nisu alpske kuće strme bez veze.)

Ovaj zaklon je modificirani (improvizirani) loue (poput lavvua također zaklon Saami naroda-čemu izmišljati toplu vodu kada imamo stručnjake). Rađen je od jedne cerade, a vatru sam pred spavanje pomaknuo pod istureni trokut da zaštitim od mogućih oborina.

Kod krojenog je ovaj otvoreni rub jače zatvoren, a izuzetno dobro čuva toplinu i temperaturu. Nagib je bitan, jer padne li tjekom noći snijeg da ne sruši ceradu ( u ovom slučaju, pred jutro je snijeg i počeo...

Drugi slučaj je hladna zvjezdana noć, bilo je prilično zima-podloga su suhe grane i lišće, zaklon je za dvije osobe. Da bi se izbjegla noćna iznenađenja rađena je jaka
konstrukcija od granja, prekrivka dvije cerade i vreće za smeće. Vatra se reflektirala od šatora direktno u zaklon i mogu reći da nam
je bilo toplije nego onome u šatoru.

Nema veze sa zaklonima-ali ima sa zimom-improvizirane gamaše od starih vrećica

A sitnica nevezana za zaklon je i boca koja se vidi na prvoj slici (od mlijeka širokog grla) a služi zimi za mokrenje a da ne izlazim iz vreće.

Primjer lošeg zaklona je ovo-doduše poslije sam ispravio stvar

Tu moram napomenuti da je to bilo testiranje folije za utopljavanje u zimskim uvijetima, bez ikakvog drugog prekrivanja-smrznuo sam se ko p***
i to samo zato jer sam imao visoku ležaljku. Bilo bi mi toplije da sam bio na podu kraj vatre-kako je do jutra i završilo.
Na svim slikama temperature su od -10 do -5, osim ove zadnje koristim vreću (stara JNA, teška i već slaba + deku)
[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/mariobab
mariobab

PostajNaslov: Re: nekoliko vrsta zimskih zaklona i par sitnica   pon vel 06, 2012 8:52 pm

I još jedna stvar volio bih, a tu sam glupost često slušao i od više instruktora preživljavanja,
da se konačno prestane govoriti da većinu topline gubimo preko glave i vrata.
Ta bedastoća je nastala kada je američka vojska stavila gologlave vojnike na Arktik
pa im potom mjerila temperaturu dijelova tijela i mudro zaključila da je glava
hladna, pa valjda tu najviše temperature odlazi.
Da je tako hodali bi smo gologuzi a glave zamotane u krpe-i ja ćelav nekako preživim
pa gdje nećete vi...
Ali dobro je za spavanje u prirodi staviti kapu da se tijelo ne rashlađuje preko glave.
[Vrh] Go down
PJER

PostajNaslov: Re: nekoliko vrsta zimskih zaklona i par sitnica   pon vel 06, 2012 11:00 pm

Odlično ovo je ono što tražim ovih dana jer skoro planiramo u prirodu, rađe ću izgubiti tri četvrtine dana na izradi zaklona nego da se poslije tučem u glavu.Tipi bi bio vrlo zgodan jer vatra je poželjna u ovom slučaju.Dogovor je da se između 20 tog i tridestog za vikend ide u prirodu a uvjeti su kakvi jesu.Imam nekavu ceradu žnj kvalitete ali je 6x5 metara i mislim da će se dobro iskoristiti.Alternativa je da vikend provedem u blizini Hampovice pa bivše bunkere JNA iskoristimo za privremeno sklonište.Nema mina i sl stvari, a ovi su poluzaboravljeni u divljini.I iskreno zimogrožljiv sam do boli i volim vatru i toplinu.Na zadnje okupljanje u Lepoglavi uzeo sam vreću za spavanje na -40.Blažena bila jel imam osjećaj da su se svi budili ranije.Teška, nije za nekave duge hodnje ali topla
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: nekoliko vrsta zimskih zaklona i par sitnica   uto vel 07, 2012 7:44 pm

20 i 30-og kojeg?

Sad, što se zaklona tiče, ja uglavnom idem sam i imam svoju malu vatru-blizu, znaš ono
"Indian makes small fire, sits close. White man makes big fire, sits far away" i to me uvijek
malo pomete na većim skupovima-nema smisla da palim vatru (još jedno ložište), a ima velika zajednička, a cerada mi je 50m dalje... No čovjek se prilagodi.
Sad druga stvar ako dođem među prvima i pripremam mjesto-onda se namjestim tako da je blizu...
6X5m se da iskoristiti, ali treba malo krojiti, za pokrov 3m zaklona, npr. ovako za pokrov stošca promjera 4m
Dvije cerade 4X5

Sašijem po sredini da dobijem 10X4

Rasprostrem po dvorištu i učvrstim. Kako nisam imao flomastera koristim kredu (slabo piše po ceradi). Odmjerim komad konopa koji je 4m i zavešem za kolčić zabijen točno iznad polovine cerade-tamo gdje je šav.

Obilježeno okružim i evo pokrova za stožac

Rubovi se mogu urediti-ali to je to.

* Tipi se razlikuje od ostalih stožastih šatora po tome što ima tzv. "smoke flaps", regulatore dima i iskrojena vrata , itd, dok je lavvu nešto niži i širi, a dim se odvodi na vrhu.
Ima tu još picajzliranja, ali nema smisla-cerada nije toliko trajna da bi se isplatilo, a platno je skupo ko sam vrag
i ispada teško-ne selim cijelo pleme da mi se isplati.

Zadnja promjena: mariobab; sri vel 08, 2012 7:39 am; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
PJER

PostajNaslov: Re: nekoliko vrsta zimskih zaklona i par sitnica   uto vel 07, 2012 8:10 pm

ha biti ćeš mi glavni i odgovorni inženjer za lavvu, čak imam i nekih ideja oko multifunkci peći ali to želim prvo isprobati pa video dokumentacija ide live
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: nekoliko vrsta zimskih zaklona i par sitnica   sri vel 08, 2012 7:41 am

Oću vraga- gornji post sam editirao jer sam još pod utjecajem anestezije za zub napisao bedastoće i pogrešne mjere-sva sreća da nitko nije skužio.
U sred noći sam se probudio i shvatio što sam napravio...
za stožac promjera 3m treba nešto manje od 16 m materijala, što imaš više nego dovoljno u tvojoj ceradi.
[Vrh] Go down
PJER

PostajNaslov: Re: nekoliko vrsta zimskih zaklona i par sitnica   čet vel 09, 2012 1:35 pm

Lavvu si radio tek ove godine ? Ako si ga prije radio baci koju fotku iz prirode s njim
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: nekoliko vrsta zimskih zaklona i par sitnica   čet vel 09, 2012 4:13 pm

Radio sam ja svašta kroz godine, ali slikati sam počeo tek nedavno . Nemam slike niti lukova, i kompliciranijih stvari a kamoli ovoga. Ali u zadnje vrijeme se popravljam. Obećajem.
[Vrh] Go down
kengur

PostajNaslov: Re: nekoliko vrsta zimskih zaklona i par sitnica   ned tra 08, 2012 10:14 pm

nema veze sa temom... ali pošto je još netko napokon primjetio glupost vezanu uz glavu i gubitak hladnoče da se nadovežem... najviše topline se gubi preko površinom največeg mišića... guzice i stražnje lože Wink
[Vrh] Go down

nekoliko vrsta zimskih zaklona i par sitnica

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Similar topics

-
» Vrsta kanarinca???
» točna vrsta i naziv...
» Pomoc!! Koja je ovo vrsta?
» Nova vrsta?????
» Preporuka zimskih guma!