Vjerujem da svi ovdje imamo više ili manje iskustva sa improviziranim zaklonima u svim uvjetima a moja namjera je samo ukazati na neke stvari što se tiče zime iz osobnog iskustva
Prvo- po mećavi se nikada ne ide bez prijeke potrebe, jer čovjek dovodi u opasnost sebe i druge-dakle dok pada kopaj nos i loži vatru pod zaklonom koji si napravio
na vrijeme.
Cerada može biti dobro riješenje i ja je volim više od šatora, a radi mogućnosti vatre.
Od cerade se može doma napraviti i tipi ili lavvu-tj. od dvije velike-uz šivanje i krojenje oko sat i pol. Nisu teški, ali zahtijevaju puno nosača, pa nisu zgodni za kratke boravke. Smisleni tipi ili lavvu treba biti barem tri metra u promjeru da bi se vatra dobro ložila, pa je malo teže jednome i podignuti-ali doći će uskoro i to na red. Moj lavvu stoji gore na tavanu, pa kada bude zgoda dići ću ga
Kada god postoji mogućnost oborina treba paziti na ocijed, za kišu i nagib za snijeg-inače ćemo se probuditi usred noći mokri i bez zaklona.(nisu alpske kuće strme bez veze.)
Ovaj zaklon je modificirani (improvizirani) loue (poput lavvua također zaklon Saami naroda-čemu izmišljati toplu vodu kada imamo stručnjake). Rađen je od jedne cerade, a vatru sam pred spavanje pomaknuo pod istureni trokut da zaštitim od mogućih oborina.

Kod krojenog je ovaj otvoreni rub jače zatvoren, a izuzetno dobro čuva toplinu i temperaturu. Nagib je bitan, jer padne li tjekom noći snijeg da ne sruši ceradu ( u ovom slučaju, pred jutro je snijeg i počeo...

Drugi slučaj je hladna zvjezdana noć, bilo je prilično zima-podloga su suhe grane i lišće, zaklon je za dvije osobe. Da bi se izbjegla noćna iznenađenja rađena je jaka
konstrukcija od granja, prekrivka dvije cerade i vreće za smeće. Vatra se reflektirala od šatora direktno u zaklon i mogu reći da nam
je bilo toplije nego onome u šatoru.

Nema veze sa zaklonima-ali ima sa zimom-improvizirane gamaše od starih vrećica

A sitnica nevezana za zaklon je i boca koja se vidi na prvoj slici (od mlijeka širokog grla) a služi zimi za mokrenje a da ne izlazim iz vreće.
Primjer lošeg zaklona je ovo-doduše poslije sam ispravio stvar

Tu moram napomenuti da je to bilo testiranje folije za utopljavanje u zimskim uvijetima, bez ikakvog drugog prekrivanja-smrznuo sam se ko p***
i to samo zato jer sam imao visoku ležaljku. Bilo bi mi toplije da sam bio na podu kraj vatre-kako je do jutra i završilo.
Na svim slikama temperature su od -10 do -5, osim ove zadnje koristim vreću (stara JNA, teška i već slaba + deku)