bushcraft forum

razmjena znanja, vještina, poznavanje prirode, bushcraft
 
Početna stranicaCalendarGalleryFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Rambo 3
Yesterday at 06:45 pm by Mata98

» Balzami, kreme i ostalo
03/08/14, 10:30 pm by Groza

» Kuhalo - domaća radinost
29/07/14, 05:13 pm by Drvo

» Izlet na Kozelin
15/07/14, 07:00 pm by antun

» Malo drugačiji...
15/07/14, 01:15 pm by Strider

» Malo šume
15/07/14, 10:48 am by Strider

» Mete za strelicarstvo
08/07/14, 02:58 pm by Mata98

» subota 14.
02/07/14, 08:38 am by Groza

» Identifikacija stabla/grma
20/06/14, 08:46 pm by Strider

kolovoz 2014
ponutosričetpetsubned
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar
Affiliates
free forum

Share | 
 

 sirupi domaci recepti

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
ante5555



Lokacija: kastela,bremen vegesack,papenburg

PostajNaslov: sirupi domaci recepti   05/03/12, 08:28 pm

evo imenjace prebacio sam




KOPRIVA
60 vrhova mlade koprive- ako možete naći onu sa crvenkastom stabljikom i naličjem listova (od nje bude crveni sok)
3l vode (prokuhane)
18-25 dg limunske kiseline
2,5-3 kg šećera

Oprane vrhove korive staviti u vodu i dodati limunsku kiselinu.Ostaviti 24 sata. Prije dodavanja šećera procijediti tekućinu i koprive baciti. Dodati šećer i povremeno promiješati dok se šećer ne rastopi. Natočiti u boce i obavezno čuvati u frižideru jer se sok ne kuha, može stajati do 2 mjeseca i zato ne radim velike količine. Neki prokuhaju sok pa onda može stajati u ostavi kao i ostali, ja volim nekuhani.
Dobar za poboljšanje željeza u krvi, a vjerojatno i za još ponešto

Sirup od maslačka još zvan i »med od maslačka«;
3-4 pune šake cvjetnih glavica maslačka dobro se prokuhaju u 2 litre vode, sok se procijedi i doda mu se 1 1/2 kg šećera i sok od 2 limuna. Stalnim miješanjem kuha se tekućina još jednom tako dugo dok ne nastane gusta tekuća masa poput sirupa, koja se puni u boce sa širokim grlom, a najbolje u boce u kojima se konzervira voće. Tako dobiveni sirup, ako je pažljivo pripremljen, jedva da se po okusu razlikuje od meda. On djeluje na jačanje, čišćenje krvi i na pospješenje probave. Po okusu je sličan bazgi, mada do sada nitko nije pogodio od čega je. Ukusan je

recept za sirup od maslačka:
500 cvjetova maslačka (operi i stavi u 2 l vode)
2 limuna - prerezati na 8 dijelova
2 naranđe - prerezati na 8 dijelova
Kuhamo pola sata, ocijedimo, te dodamo 2 kg šečera. Opet kuhamo oko 2 - 2,5 sata. Flaširamo


Sirup od koprive

400 g koprive mlade
2 l vode
2 kg šećera (nisam probala s medom al ne vidim zašto ne...)
10-15 dkg limunske kiseline (ako će duže stajati, ako će se brzo popiti onda bolje staviti 2 limuna ili naranče)

Koprivu zgnječiti (batom za meso npr.) i preliti s vrućom vodom, umiješati limunsku kiselinu te ostaviti da odstoji preko noći. Procijediti i kuhati sa šećerom dok se ne zgusne.

Odličan sirup za ljetne vrućine,

Sirup od zove (bazge)

50 cvjetova zove
5l vode
5 kesica limuntosa
5kg šećera

Potopiti cvjetove zove u vodu i ostaviti 24 sata. Nakon toga procijediti (ja koristim gustu gazu pa onda sve još jednom kroz cjediljku), dodati šećer i limuntos. Ukoliko volite možete dodati i vanilin šećer (ja lično stavim dvije ili tri kesice, jer svi volimo taj ukus). Potom sve nasuti u sterilisane flaše i zatvoriti. Ja pravim nekada i po tri ili četiri ovakve ture pa sipam u plastične flaše i stavim u zamrzivač.

Inače, zova je izuzetno ljekovita biljka. Pomaže kod prehlade, upale pluća, kod kašlja... Sam sirup možda i nije pretjerano ljekovit zbog šećera, ali je zato veoma ukusan i osvježavajući
ovaj mi majka radi i odlican je samo muskarci nesmu pretjerivat naravno ako zele djecu


Zadnja promjena: ante5555; 05/03/12, 08:36 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh] Go down
ante5555



Lokacija: kastela,bremen vegesack,papenburg

PostajNaslov: Re: sirupi domaci recepti   05/03/12, 08:30 pm

Sirup od matičnjaka (Mellissa officinalis)

350 g šećera
1 l vode
2 šake matičnjaka
3 limuna

Šećer umiješati u vodu, zakipiti i kratko prokuhati. Odmah dodati limunov sok i svježe listove matičnjaka. Ostaviti da odsoji 24 sata (pokriveno). Sirup procijediti u bocu, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom. Poslužuje se običnom ili mineralnom vodom.

Djeluje umirujuće, otklanja plinove, smiruje osječaj gađenja i vrtoglavica kod trudnica, pomaže kod bolova želuca, pomaže regulirati ubrzani rad srca, smiruje glavobolje i otklanja intelektualni zamor.


Zadnja promjena: ante5555; 05/03/12, 08:37 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
ante5555



Lokacija: kastela,bremen vegesack,papenburg

PostajNaslov: Re: sirupi domaci recepti   05/03/12, 08:32 pm

sirup od smreke

U svibnju naberite mlade svijetlo-zelene vrške smreke, jele ili bora, a možete i miješati.

2
U široku teglu slažite red vršaka, red šećera (bogato pospite) i tako do vrha. Završite redom šećera.

3
Nakon toga zatvorite teglu i odmah stavite na jako sunce (znači nemojte to raditi navečer ili za vrijeme kišnog dana, rađe pričekajte, vršcima se neće ništa dogoditi do sutradan, samo ih čuvajte u papirnatom škarniclu)

4
Možete povremeno malo otvoriti poklopac da izađe vlaga. Za vrijeme kišnih dana provjerite da negdje ne ulazi voda.

5
Nakon par tjedana na suncu – kad se sav šećer pretvori u sirup a iglice postanu smeđe, procijedite kroz gazu, pakirajte u teglice i


SIRUP OD MENTE

20dag zdravih listova mente
2l vode
2 neprskana limuna
2 kg šećera

20dag zdravih listova mente prokuhati sa 2 l kipuće vode i koricama 2 neprskana limuna. Procijediti i ohladiti pa ponovno prokuhati sa 2 kg šećera, ohladiti i uliti u boce


[Vrh] Go down
lololorenzo



Lokacija: Split,Croatia

PostajNaslov: Re: sirupi domaci recepti   05/03/12, 11:15 pm

Hvala Ante... imam namjeru sad kad izađu nove iglice napravit sirup
[Vrh] Go down
ante5555



Lokacija: kastela,bremen vegesack,papenburg

PostajNaslov: Re: sirupi domaci recepti   06/03/12, 09:05 am

ma nema na cemu samo radi ,pa javi rezultate

_________________
Je li čovjek pametan sudite po njegovim odgovorima, a je li mudar po njegovim pitanjima.”
Naguib Mahfouz

https://www.facebook.com/pages/Ab-knives/1449911251896414
[Vrh] Go down
Strider



Lokacija: Kvarner

PostajNaslov: Re: sirupi domaci recepti   06/03/12, 02:12 pm

Krema/balzam od jablanovih ili (bolje) topolinih pupoljaka. Ljudi požurite, ovo je vrijeme kada se beru pupoljci navedenih stabala.
(prevedeno)
Balm of Gilead (Gilejev balzam?)

Skupite najmanje čašu punu pupoljaka (Luksa mi je preporučio vocu od 1 l, za svaki slučaj ako nešto pogriješim). Višak možete spremiti u frižider, jer ćete nakon čitanja artikla htjeti napraviti sirup za kašalj.

Pupoljke ne perite. Probajte ih skupiti za suha i sunčana vremena, zbog smanjenja udjela vode. Pupoljke stavite u lonac i prelijte ih biljnim uljima, koja su kruta (solid) na sobnoj temperaturi, recimo kokosvo ili palmino ulje. Možete ih prekriti životinjskom masti (hura za svinjsku mast Very Happy ) Prije prekrivanja pupoljaka uljem ili mastima, potrebno ih je otopiti. Količina ulja nije određena, dovoljno je da su svi pupoljci prekriveni i da ih se može promiješati.
Pupoljke polijte uljem, otopljenom masti i grijite na niskoj temperaturi nekih 2 sata. Ako ste skupljali pupoljke nakon kiše, lonac pokrijte tako da višak vode može ispariti. Ako su skupljeni za suho vrijeme, pokrivanjem lonca ulje neće ispariti.

Kojiput ostavim lonac na kaljevoj peći nekoliko dana, dok je još vani zima, a proljeće se tek najavljuje.

Pupoljke promiješajte tu i tamo i pokrijte ih (strain ?) ili položite na tkaninu za sir. Otkrio sam da se dobije čišća smjesa ako profiltriram prvo kroz žičano sito i onda kroz par slojeva te tkanine. Ulijte u čašice.

Ako koristite biljna ulja (osim kokosovoh i palminog, koja su čvrsta na sobnoj temp), trebali biste smjesu očvrsnuti sa pčelinjim voskom. Za svaku čalicu ulja uzmite 1 i pol do 2 čajne žlice pčelinjeg voska. Na vrlo niskoj temperaturi grijite i miješajte dobiveno ulje i vosak zatim izlijte u staklenke. Pričekajte da se emulzija ohladi i skruti prije no što poklopite teglice. Ako vam je balzam prekrut, dodajte malo više ulja ili ako vam je balzam pretekući, dodajte više voska.

Balzam se koristi prilikom boli u mišićima, opušta ih. Sadrži salicinsku kiselinu i populin. Koristi se za ispucale usne, kao labelo, i stavlja se na manje opekotine, porezotine. Koristan je i za artritis te za jahačku guzicu (saddler's bottom, očito tko previše jaše Very Happy ).

Ima par mjesta gdje se ovaj balzam spominje u Bibliji, pa si pročitajte.

Osim navedenih sastojaka, slobodno dodajte neke druge stvari, samo eksperimentirajte. Dodajte malo vanilijinog ekstrakta ili grožđanog ekstrakta radi mirsia (intenzivan miris potječe od smole unutar pupoljaka).

_________________
How can you tell the ocean is friendly? It waves.
[Vrh] Go down
PJER




PostajNaslov: Re: sirupi domaci recepti   06/03/12, 02:36 pm

Ovo je super obrađeno.Reci mi čuva se u nekim posebnim uvjetima, tamno, malo hlednije ili sobna dovoljna

[Vrh] Go down
Strider



Lokacija: Kvarner

PostajNaslov: Re: sirupi domaci recepti   06/03/12, 02:49 pm

Pošto nema sastojaka koji se mogu pokvariti, mislim da ne mora u frižider.

_________________
How can you tell the ocean is friendly? It waves.
[Vrh] Go down
 

sirupi domaci recepti

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.

 Similar topics

-
» Domaći brodovi

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
bushcraft forum ::  :: -