bushcraft forum

razmjena znanja, vještina, poznavanje prirode, bushcraft
 
Početna stranicaCalendarGalleryFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Kuhalo - domaća radinost
29/07/14, 05:13 pm by Drvo

» Izlet na Kozelin
15/07/14, 07:00 pm by antun

» Malo drugačiji...
15/07/14, 01:15 pm by Strider

» Malo šume
15/07/14, 10:48 am by Strider

» Mete za strelicarstvo
08/07/14, 02:58 pm by Mata98

» subota 14.
02/07/14, 08:38 am by Groza

» Identifikacija stabla/grma
20/06/14, 08:46 pm by Strider

» medvjed
19/06/14, 01:41 pm by Strider

» Poziv
19/06/14, 01:28 pm by Strider

srpanj 2014
ponutosričetpetsubned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar
Affiliates
free forum

Share | 
 

 Skakavci puzevi zmije...

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
Gost
Gost



PostajNaslov: Skakavci puzevi zmije...   25/05/12, 12:39 pm

PRŽENI ŽABLJI BATACI
Zelene i sive žabe se ubijaju udarcem drvenim
predmetom ili ubodom noža u glavu. Poslije ubijanja odrezati noge
(batake) na mjestu gdje se spajaju sa trupom i svući sa njih kožu do
prstiju, odrezati je sa prstima i baciti. Batake oprati, sačekati da se
malo posuše, pa uvaljati u brašno i pržiti.
Napomena: žablji bataci se mogu upotrijebiti za pripremanje čorbi i drugih jela.

PRŽENA ILI PEČENA ZMIJA
Glavu zmije odsjeći, kožu oko vrata zavrnuti i povući ka repu. Oko
vrata čvrsto vezati jedan kraj užeta, a drugi za granu drveta u visini
prsiju čovjeka. Nastaviti sa svlačenjem kože do čmara i na tom mjestu je
odrezati, zajedno sa utrobom koja pri povlačenju kože sama spada. Meso
oprati, isjeći na komade, posoliti, pa zatim pržiti ili peći kao ribu.
Napomena: meso zmije se može koristiti i za pripremanje jela.
Očišćena i oprana zmija se stavlja u ključalu vodu i kuha dok se meso
počne odvajati od kostiju. Zatim se izvadi iz vode, meso pažljivo odvoji
sa kostiju, isječe na komadiće i dodaje jelu.

PRIPREMANJE GUŠTERA
Guštera ubiti udarcem ili ubodom noža u glavu, a zatim odsjeći šape
na prstima. Kožu odrezati odmah iza glave i na tom mjestu zavezati jedan
kraj užeta, a drugi za granu drveta. Od zareza oko vrata rasiječe se
koža uzdužno, po trbuhu do čmara, a od ove linije poprečno, prema
zadnjim i prednjim nogama, pa se pomoću oštrog noža odvaja od tijela
životinje sve dok repa. Pošto se rep lako kida, najlakše je krljušt
oljuštiti prstima, pomoću noža. Iznutricu izvaditi, obrezati predio
čmara, odrezati glavu i to odbaciti, a meso oprati, posoliti i
pripremiti kao i ribu - na žaru, prženjem i kuhanjem.

PRIPREMANJE PUŽEVA
Od običnih puževa za ishranu se koriste samo stopalo (mišićni dio), a
obavezno se izbacuje iznutrica. Pripremaju se na više načina: (1)
pečeni na žaru u ljušturama (ljušture puževa se izbuše i onda peku, a
poslije pečenja vadi se iz njih - izdvaja jestivi dio) i (2) kao jela od
očišćenih puževa (ražnjići, paprikaš i za punjenje paprika i sarmi).
Ako se puževi upotrebljavaju za pripremanje jela kao zamjena za svježe
meso, treba obavezno da se dobro očiste (operu se, kuhaju se sa
ljušturom oko 5 minuta, pa se odlije vrela voda i nalije hladna, zatim
se vade iz ljušture i jestivi dio treba duže kuhati ili dinstati dok
dobro ne omekša.
Oprani morski puževi (nanovi, priljepci, voljci i
ostali puževi) stavljaju se u ključalu slatku ili morsku vodu i kuhaju
10 do 15 minuta, a poslije se vade iz kućišta, preliju uljem i jedu sa
salatom od divljeg luka ili drugih jestivih biljaka.
Izvađeno meso puževa može se upotrijebiti i za pripremanje drugih jela na uobičajen način (čorba, paprikaš i sl.).
Napomena: priljepci (morski puževi) mogu da se jedu prijesni i to odvojeni nekim oštrim predmetom od ljušture.

PRIPREMANJE KORNJAČA
Od kornjača se, uglavnom, spremaju čorbe. Kornjači se prvo sjekirom
odsjeku glava, noge i rep (stavljanjem jako zagrijanog predmeta na oklop
primara se da ispruži glavu, noge i rep). Potom se kornjača stavi na
žar, radi skidanja i rastavljanja oklopa i vađenja tijela. Pri tome se
odbacuje iznutrica, a dobijeno meso se opere i isječe na komade. Meso se
kuha u slanoj vodi dok ne omekša. Potom se ocjedi i dinsta na masti oko
15 minuta, doda se brašno i, kada porumeni, naliva se vodom (u kojoj je
ranije kuhano meso), začini i kuha (čorba) još oko 20 minuta. Paprikaš
se priprema na uobičajen način.

PRIPREMANJE ŠKOLJKI

Riječne i barske školjke se peku na žaru, roštilju ili ploči. Odabrane
školjke se prethodno operu, nožem otvore, pa se polovine u kojima je
meso stave na vruću metalnu ploču. Meso posoliti, začiniti biljem,
dodati nekoliko kapi ulja i peći oko 10 minuta.
Morske školjke se
kuhaju u ključaloj vodi 5-10 minuta. Poslije vađenja iz ljušture i
soljenja (ako se kuhaju u slatkoj vodi) mogu se odmah jesti. Međutim,
kada se upotrebljavaju za pripremanje drugih jela ne kuhaju se do kraja,
već se izvađeni mesni dijelovi dodaju u jelo i tamo dokuhaju.

PRIPREMANJE MRAVLJIH JAJA, SKAKAVACA I POTKORNIH CRVA
Mravlja jaja se očiste, operu i ocijede. Prže se na vreloj masti
(ulju) dok ne dobiju žutu boju, pri čemu se više puta promiješaju da ne
zagore.
Napomena: zbog male količine pržena mravlja jaja se
najkorisnije upotrebljavaju za začinjavanje jela (čorbe, riže, makarona i
dr.). Mravlja jaja se koriste samo u krajnjoj nuždi, jer su mravi
korisni i zaštićeni insekti.
Skakavci se stave na vrelu mast (ulje) i prže u poklopljenoj posudi dok ne porumene.
Potkorni crvi se pripremaju kao i mravlja jaja.

PRIPREMANJE VLASULJA, LIGNJI, HOBOTNICA I SIPA
Odmah poslije vađenja iz mora vlasulje se pranjem očiste od pijeska i
mulja, posole i ostave u posudi da otpuste štetne materije. Nakon pola
sata dobro se izmiješaju i stave na ravnu podlogu, da se ocijede i
prosuše, a zatim ih treba uvaljati u brašno i pržiti na vreloj masti
(ulju).
Lignje se raspore, izvadi im se kesica sa crnilom, kosti i
zubi, operu se u vodi, isjeku na komadiće i prže na vreloj masti (ulju)
oko 15 minuta.
Hobotnica se poslije ulova odmah ubije i udari
nekoliko puta o kamen da bi omekšala. Potom se izvadi i odbacuje
iznutrica, a hobotnica se kuha u neposoljenoj vodi oko 30 minuta, potom
se posoli i začini uljem.
Sipa se opere, otvori sa donje strane i
izvadi joj se iznutrica, crnilo i kost (sipovina). Ponovo se opere u
nekoliko voda, ocijedi i peče na žaru oko 20 minuta. Ako se priprema
prženjem, prethodno se isječe na manju parčad, pa prži na masti (ulju).

IZVOR internet nece link da se postavi

PRIJATNO UŽIVAJTE
[Vrh] Go down
PJER




PostajNaslov: Re: Skakavci puzevi zmije...   28/05/12, 09:25 pm

Što se tiče puževa baka ih je znala slagati ali ih je ostavila bar po pet dana da se očiste od trava i ostalog šta su konzumirali.A što se tiče recepata njih nikad dosta...
[Vrh] Go down
mariobab



Lokacija: Zagreb

PostajNaslov: Re: Skakavci puzevi zmije...   28/05/12, 09:47 pm

Da ne listam Zakon i Pravilnike, samo bih spomenuo ovako što znam napamet-a to je da su u RH sve žabe zaštićene, kao i zmije i mravinjaci šumskih mrava (tako i njihova jaja), zatim kornjače, pa neke gušterice, za puževe postoji propis kada, koliko i koje vrste i veličine se sakupljaju...
Tek toliko da se zna, za uništeni mravinjak kazna je 4000HRK, a za recimo, močvarnu smeđu žabu 1000HRK, riječna kornjača 4000, barska 1000, sedmopruga usminjača 40 000, gušteri od 500 do 8000, zmije od 1000 do 8000, itd, itd...
Izvor : PRAVILNIK O VISINI NAKNADE ŠTETE PROUZROČENE NEDOPUŠTENOM RADNJOM NA ZAŠTIĆENIM ŽIVOTINJSKIM VRSTAMA

_________________
Sometimes you eat the bear, and sometimes the bear eats you
[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/mariobab
PJER




PostajNaslov: Re: Skakavci puzevi zmije...   29/05/12, 06:10 pm

poprilično skupe delicije...
[Vrh] Go down
gibo



Lokacija: glina

PostajNaslov: Re: Skakavci puzevi zmije...   23/08/12, 02:43 pm

EEE, ja sam već podosta dužan ....

_________________
Jednom Grom-Zauvijek Grom

www.oluja-grom.com
www.spomenik.info
[Vrh] Go down
http://www.oluja-grom.com   www.spomenik.info
Gost
Gost



PostajNaslov: Re: Skakavci puzevi zmije...   30/08/12, 01:52 pm

Lijepo je znati ovakve recepte.Ja ih rado čitam i neke i stavljam u arhivu, neke odma pamtim.
Ali ipak te životinje i biljke treba ostaviti na miru,
i ne zaboraviti da mi svi koji lutamo po prirodi, svako iz svoga razloga,
uvijek možemo sebi ponijeti koju mrvicu hrane.Večina nas je dosta i baci.
Imajte na umu da i svaku biljku jestivu, koju otkinete, da ste je uzeli
od nekih živih gladnih usta, koja nemaju trgovine, tržne centre i slično, gdje bi to kupili.
Treba smiriti doživljaj, učiti, širiti vidike, ali imati i malo razumijevanja
za ostali živi svijet u čiju "kuću i dvorište" dolazimo da se igramo.
[Vrh] Go down
PJER




PostajNaslov: Re: Skakavci puzevi zmije...   30/08/12, 03:26 pm

Slažem se sa većinom stvari koje si napisao ovdje.Ali kako ćemo se naučiti ako ne probamo.Nisam za devastaciju u bilo kojem obliku ali neko mora pokazati,educirati.Ne mogu ispeći jaja ako ih ne razbijem.Mislim da vrlo malo ljudi koji inače posjećuju forume i uopće pokušavaju praktično pokušati nešto primjeniti od onoga što se nalazi na istima.Od sto možda jedan...ako nisam puno rekao...Možda sam u krivu ali to je samo moje mišljenje.......
[Vrh] Go down
antun



Lokacija: zagreb-sesvete

PostajNaslov: Re: Skakavci puzevi zmije...   30/08/12, 08:36 pm

U svskom ću slučaju ubrati i pojesti svaku jestivu biljku na koju naiđem. Prva je stvar što kupovne biljke nisu baš ukusne (recimo jagode i sl.) Druga je stvar što su špricane raznoraznim pesticidima koji su se uvukli u sam plod, što ih čini nejestivima i u najmanju ruku otrovnim. S druge stane, biljaka ima dovoljno i za nas i za gladna šumska usta i koliko sam upučen, a jesam, mnoge šumske životinje ne jedu ono što mi smatramo jestivim. Kada si vidio srnu ili zeca da jedu štavelj, korjen cikorije ili rogoz, pa čak i bročiku, kiselicu, čičak ili koprivu...
[Vrh] Go down
Gost
Gost



PostajNaslov: Re: Skakavci puzevi zmije...   30/08/12, 10:45 pm

Možda sam se pogrešno izrazio. Ne možda, nego jesam.
Nije mi bila namjera da kažem to što je očigledno ispalo.
Nego nešto sasvim drugo.

Mislio sam da kažem, da ne treba pretjerivati.

Niko od nas neće bilo kakve bljke, nabrati deset kilograma.
Ali ima ljudi koji to rade.
Ljudi jednostavno opustoše predjele.
Kao kod nas, kad su u pitanju kupine, gljive ( tu gdje su ih ovo prolječe brali , neče više ni jedna niknuti, jer su ih čupali sa korijenjem, sve je prekopano kao da je cijeli bataljon inžinjerije prošao).Pa na nekim mjestima
i borovnice, čitavi grmovi su ašovom iskasapljeni i vađeni.
I tako se desilo sa još mnogim drugim profitabilnim biljkama.

Puža, jednostavno ne možeš više vidjeti kraj rijeke, po šumarcima.
A bilo ih je na hiljade.
Zato što je kilogram otkupne cijene bio ko zna koliko po kilogramu.
Zove kilogram , cvijeta - nesušenog je bio dvije marke.
Sve i jedna stabljika je skršena i uništena i trebat če joj najmanje tri godine, da dođe sebi.

Kada sam pisao post, misli su mi jednostavno tim putem odlutale.
Pa je ispao takav kakav jeste.

Izvinjavam se ako se neko našao povređen ili uvrijeđen, to mi zaista nije bila namjera.
[Vrh] Go down
antun



Lokacija: zagreb-sesvete

PostajNaslov: Re: Skakavci puzevi zmije...   31/08/12, 07:57 am

ne, nitko se nije našao uvrijeđen quanah,samo sam rekao svoj stav. to što ljudi kod tebe rade je stvarno odvratno, ima toga ponegdje i kod nas. Hvala bogu još uvijek ima i puževa i žaba i rznoraznih biljaka, jer mala količina ljudi odlazi u prirodu u podrazi za njenim bogatsvima, što iz straha, što iz neznanja i dobro da je tako, jer bi vjerojatno bilo kao i kod tebe.

_________________
Ludilo: Ponavljanje istih postupaka u iščekivanju drukčijih rezultata.
[Vrh] Go down
maxina



Lokacija: sisak

PostajNaslov: Re: Skakavci puzevi zmije...   31/08/12, 11:38 am

Nemam problema,kada sam u prirodi,ubrati jestive plodove a kad bi zagustilo uloviti životinju za hranu mada nije bilo još takva frka.
Uvijek imam nešto u ruksaku tako da se ne opterećujem s prikupljanjem hrane već se mogu baviti s drugim aktivnostima.
Kako Antun kaže malo ljudi odlazi u prirodu van utabanih staza pa srećom još uvijek ima svega
za nekog tko zna što valja!
Još uvijek priroda nudi dosta ali civilizacija melje i melje.
[Vrh] Go down
mariobab



Lokacija: Zagreb

PostajNaslov: Re: Skakavci puzevi zmije...   03/09/12, 07:05 pm

Uzimam, ali onoliko koliko ću pojesti -mislim tu na plodove i gljive. Žaba i puževa je sve manje-odatle i zabrane, zato ih niti ne diram vež dugo. Razumijem Quanaha što piše, jer se sjećam da su se po Baranji vodili ratovi ozmeđu sela i bilo razbijenih glava oko mjesta za sakupljanje žaba, pa nije bilo strano niti zastraniti u Kopački rit, puževi su se na vreće za krumpire brali za PRODAJU-ne osobne potrebe, a evo ovdje u Horvatima i okolnim šumama, do prije nekoliko godina su Talijani otkupljivali gljive i to su bile strašne stvari za gledati kako su se izvozile gajbe i gepeci panjevčica i puza-ali zaradili su neki i za nove aute. A poslije se čude što nema ni za pod zub.

_________________
Sometimes you eat the bear, and sometimes the bear eats you
[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/mariobab
 

Skakavci puzevi zmije...

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
bushcraft forum ::  :: -