bushcraft forum

razmjena znanja, vještina, poznavanje prirode, bushcraft
 
Početna stranicaCalendarGalleryFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Jos jedan u nizu
Yesterday at 09:46 am by Groza

» Savjeti u vezi nabave sječiva
14/04/14, 09:31 pm by Drvo

» Špilje i špiljice
07/04/14, 12:30 pm by Groza

» Moj novi noz
31/03/14, 12:27 pm by Groza

» Nije oštro ali...
31/03/14, 10:59 am by Strider

» Izlet na Kozelin
25/03/14, 07:52 pm by antun

» Varivo od kopriva
24/03/14, 10:15 pm by Strider

» Balzami, kreme i ostalo
24/03/14, 09:51 pm by Strider

» Izrada tetive
15/03/14, 01:22 pm by Strider

travanj 2014
ponutosričetpetsubned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
CalendarCalendar
Affiliates
free forum

Share | 
 

 KOPRIVA - JELA I NAPITCI

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
PJER




PostajNaslov: KOPRIVA - JELA I NAPITCI   25/06/12, 01:35 pm

Recepti i jela s koprivom

*upotrebljavaju se samo vršci koprive s 6-8 listića
** nikada nemojte koprivu brati uz prometnice ili livade koje su tretirane pesticidima
*** nemojte koprivu kupovati na tržnici ako nemate povjerenja u prodavača da je kopriva ubrana na nezagađenom terenu

Sirup od koprive
Sastojci:25 dkg svježih listova koprive,1 litra vode,1,5 kg šećera
Priprema:oprane svježe listove malo nasjeckati i preliti vodom. Ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći (ili oko 12 sati).Listove izvaditi, sok iz njih dobro protisnuti kroz gazu i vratiti sok u tekućinu u kojoj su se koprive močile.Tekućinu pomiješati sa šećerom i kuhati do gustoće sirupa.Spremiti u staklene, dobro zatvorene boce i čuvati na hladnom mjestu.


Stari recept - Žaruša
Sastojci:Na oko 0.5 kg koprive dodaje se 3 - 4 češnja češnjaka i 2 žlice ulja, sol po ukusu.
Priprema:U kipućoj vodi kuhati svježe koprive oko pola sata.Staviti kuhane koprive u cjedilo da se dobro ocijede. Koprivu sitno isjeckati.Na vrelom ulju pržiti pripremljenu koprivu oko 1-2 minute, uz miješanje. Posoliti prema ukusu.Bijeli luk koji smo prethodno sitno isjeckali, pomiješa se s gotovom vrućom koprivom i odmah servira.Može se poslužiti kao prilog uz pire-krumpir i budimo sigurni da imamo jedan izuzetno hranjiv, kompletan obrok.


Umak od koprive ( kopriva kao špinat)
Vrškove kopriva operite i kratko blanširajte u posoljenoj vodi.Na ulju ili maslacu kratko propržite brašno, dodajte nasjeckane koprive i zalijte s mlijekom.Kratko prokuhajte i posolite.


Juha od koprive - 1
Uobičajeno korjenasto povrće za juhu (mrkva, peršin, celer) izrežite na manje komadiće i kratko prepecite na ulju ili maslacu.Zalijte vodom i dodajte 2 šake vrškova od koprive.Kuhajte dok korjenasto povrće nije napola mekano, pa posolite, dodajte 2 žlice riže i kuhajte do kraja.
Juha od koprive – 2
Sastojci: vrećica lišća koprive,jedna velika glavica, 2 češnja češnjaka, 2-3 krumpira, maslinovo ulje, sol. Papar, jedna litra povrtnog temeljca,malo kiselog vrhnja
Priprema:Ocijedite i operite koprive te odvojite lišće od stabljike,ostavite samo mlade i svježe listove. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice, pa nasjeckaajte luk i češnjak.Popirjate ih u loncu na malo maslinova ulja i maslaca.Kad luk omekša a krumpir dobije jaganu koricu, ubacite listove koprive i brzo ih promješajte.Zatim dodajte litru vode i litru temeljca.Sve dobro promješajte i pustite da vrije 12 minuta, tj dok krumpir ne omekša.Maknite s vatre i pustite da se ohladu pa izmiksajte u blenderu. Zatim vratite u lonac i ponovno zagrijte.Juha je tada gotova.Možete u istu kada je u tanjuru dodati žlicu vrhnja.


Savijača od kopriva i krumpira
Sastojci : 0.5 kg koprive,0.5 kg krumpira,2 dcl vrhnja za kuhanje,malo ulja ili rastopljenog maslaca,domaći ili kupovni listovi za savijaču
Priprema:krumpir skuhati u kori, očistiti i propasirati. Koprive blanširati u malo slane vode, pa ih nasjeckati.Pomiješati krumpir i koprive s vrhnjem i malo posoliti.Rasporediti smjesu po listovima i zarolati. Složiti u pleh, preliti rastopljenim maslacem ili uljem i peći na oko 200 stupnjeva.


Pita zeljanica od koprive
Sastojci:0.5kg vrškova koprive,25 dkg svježeg sira,4 jaja,1.5 dcl kiselog vrhnja,3 vrhom pune žlice brašna,4 jaja,malo soli,bijeli luk ( po želji),prašak za pecivo ( navrh noža),2.5 dcl mlijeka za preljev
Priprema:Koprivu kratko blanširati u malo slane vode i sitno nasjeckati.Jaja sir i vrhnje umutiti, pa ubaciti koprivu, posoliti i dobro promiješati. Dodati brašno i po potrebi malo mlijeka, ako je pregusto.Lim nauljiti i staviti u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva C da se ugrije.Nasuti smjesu i peći oko 30 minuta. Zaliti s vrućim mlijekom i peći još oko 15 minuta ( u mlijeko možemo dodati žličicu maslaca)


Vino od koprive
Sastojci: 200 gr suhih listova od koprive,litra crnog vina, prema želji mladog lišća od jagoda, crnog ribizla i malina, metvice, narančina i limunova kora
Priprema:usitnjene suhe listove koprive prelijte vinom i ostavite da odstoji 7 dana.Procijedite vino pa ulijte u bocu.Biti će aromatičnije ako dodate i mladog lišća od jagoda, crnog ribizla i maline, nekoliko vršaka metvice te malo neprskane narančine i limunove kore.


Liker od koprive
Sastojci: 50 vrhova koprive, 500 grama šećera, 500 ml rakije, 500 ml vode, narančina kora, 3 klinčića, 2 vanilin šećera
Priprema: koprive stavite u veliku posudu s širokim otvorom.Dodajte sitno nasjeckanu koricu naranče, 250 gr šećera, klinčiće, vanilin šećer i rakiju pa zatvorite teglu.Držite dva tjedna na tamnome i toplome mjestu.U 500 ml vode rastopite i prokuhajte preostali šećer da se tekućina zgusne.Ohladite pa ulijte u bocu s koprivom.Držite na tamnome mjestu još dva tjedna te procijedite i spremite.


Sirup od koprive
Sastojci : 60 vrhova mlade koprive,4 limuna,3 kgšećera,2 litre vode,50 gr limunske kiseline
Priprema: koprivu i limune izrezane na kockice namočite u dvije litre vode 24 sata.Sutradan je procijedite i stisnite u gazi.U sok dodajte šećer i limunsku kiselinu pa kuhajte miješajući dok se šećer ne otopi.Ohladite i prelijte u boce.


[Vrh] Go down
lololorenzo



Lokacija: Split,Croatia

PostajNaslov: Re: KOPRIVA - JELA I NAPITCI   26/06/12, 12:25 am

Pjer svaka ti čast!!!
Stvarno nemam komentara,odlicni recepti i lijepo objašnjeno.
Jedva čekam iduću temu
Vidi se da ulazes dosta truda

P.s. Stvarno je kopriva svestrana biljka nema sta se nemoze s njom.
U 1.sv ratu su i neke uniforme izradivane od koprive. Very Happy
[Vrh] Go down
antun



Lokacija: zagreb-sesvete

PostajNaslov: Re: KOPRIVA - JELA I NAPITCI   26/06/12, 05:22 pm

bitno je reći da se beru mlade koprive koje nisu procvale, inače odličan post PJER

_________________
Ludilo: Ponavljanje istih postupaka u iščekivanju drukčijih rezultata.
[Vrh] Go down
PJER




PostajNaslov: Re: KOPRIVA - JELA I NAPITCI   26/06/12, 05:25 pm

hvala Antune Very Happy
[Vrh] Go down
Roštilj "Medo"




PostajNaslov: Re: KOPRIVA - JELA I NAPITCI   31/07/12, 01:43 am

lololorenzo je napisao/la:
U 1.sv ratu su i neke uniforme izradivane od koprive. Very Happy

Problem je sa tim nekim "ersatz" tkaninama bio tj. uniformama da su se trošile višestruko puta više (s obzirom na surove uvjete rovovske bojišnice) nego one rađene od normalnih tkanina, tako da je vjerojatno ispalo da je dugoročno isplativije koristit skuplju i rjeđu ali normalnu tkaninu.

Kako se i inače kaže u životu; nisam toliko bogat da kupujem jeftino, "china shop" anyone? :-)
[Vrh] Go down
 

KOPRIVA - JELA I NAPITCI

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.

 Similar topics

-
» JELA (Abies alba)

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
bushcraft forum :: Piće i jelo :: Recepti-