A Vuče, tu iam raznih mišljenja, a ovisi sve o onome što radiš. U današnje vrijeme kada se sve pokušava pojednostaviti, tako se uvijek traži i vrhunsko drvo za vrhunski luk. Stvari su ipak kompliciranije i znaju zbuniti ljude.
Npr. luk Powhatan indijanaca je rijetko dobacio strijelu preko 100m, ostalih plemena oko 140, a za usporedbu ELB je bacao oko 250, a turski, mongolski (kompozitni) i do 500. Pa ipak je pleme Powhatan živjelo loveći lukovima. A stvar je jednostavna-ne lovi luk, nego čovjek, a lovne udaljenosti su od 5, pa do nekih 25 m u prosjeku. To zahtijeva veliko poznavanje prirode, plijena i puni život s okolinom-ono čemu mi i težimo. Oni drugi lukovi su bili jaki lukovi namijenjeni borbi i glavna im je svrha bila zasuti neprijatelja kišom strijela sa velike udaljenosti.
Što se drveta tiče, svako može biti luk, ali treba prilagoditi izradu drvetu. Ja najviše volim bagrem, pa lijesku, a radio sam i od sviba, jasena, graba, gloga...
Ja volim drvo sječi ili u siječnju/veljači, kada još nema sokova (bolje se suši) ili u najjače ljeto kada stane vegetacija, dok neki rade baš obrnuto, jer se lakše skida kora.
Snaga luka ne mora biti prevelika 30-50# je dovoljno za svaku divljač ( u Africi još uvijek love slonove s 50# lukom)
S tim da nikada ne bih preporučio prejaki luk onome tko tek počinje, ili dugo nije vježbao-nema to veze s tjelesnom snagom, ali 50# (25kg) natega može biti frustrirajući napor za neuvježbane.
Pitao si za dio drveta-ja koristim mlada stabla , rušim ih uz prugu (ionako ih HŽ svako toliko posječe), trudim se da su bar 10cm u promjeru (za bagrem i jasen), ostalo ide uže, ali to su različiti tipovi lukova na kraju priče.
Neću više teoretizirati, nema smisla, kada riješim ove nevolje što su me snašle doma (pucaju cijevi, staro...), slikati ću, pa ćemo korak po korak.
Mene zanimaju samo "primitivni", dakle ono što može čovjek napraviti od komada drveta i bez ikakvih lijepljenja, strojeva i dodataka.
Uz jednu napomenu, da niti Yumi luk (Japan) za koji mnogi drže da je nešto vrhunsko , nije imao baš neke performanse komparirano s ELB i mongolskim.