bushcraft forum

razmjena znanja, vještina, poznavanje prirode, bushcraft

Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin
Pretraľnik

Display results as :

Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Sušenje junetine u šumi
Yesterday at 9:50 pm by Orao

» Razne sitnice o lukovima
Yesterday at 9:39 pm by Orao

» Izrada svirala , fućkala
Yesterday at 5:59 pm by mariobab

» Mačeta, kukri ili nešto kombinirano?
Yesterday at 2:35 pm by Kyokushin

» Blowgun
sub svi 19, 2012 12:57 pm by PJER

» Zamka - princip rada
sub svi 19, 2012 11:24 am by lololorenzo

» Mali nož od turpije.
sub svi 19, 2012 10:49 am by Strider

» Srijemuš
čet svi 17, 2012 9:05 pm by Vjeran

» U zelenom gaju - izlet
sri svi 16, 2012 6:59 pm by lololorenzo

svi 2012
ponutosričetpetsubned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar
Affiliates
free forum

Share | 

Luk i strijela!

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
Wild Wolf

PostajNaslov: Luk i strijela!   pet oľu 11, 2011 10:22 pm

Luk i strijela,oduvijek poznato jako oružje,no potrebni su sati i sati usavršavanja u izradi luka i ispaljivanju strijela ....Vidio sam da je mariobab napravio jako dobar luk za antuna,predobar rad! Još nisam napravio niti jedan ozbiljniji luk niti strijele,pa me zanima kako vi radite lukove i strijele,koje je drvo najbolje i koji dio drva je najbolje koristiti za samu izradu???
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Luk i strijela!   ned oľu 20, 2011 9:05 pm

A Vuče, tu iam raznih mišljenja, a ovisi sve o onome što radiš. U današnje vrijeme kada se sve pokušava pojednostaviti, tako se uvijek traži i vrhunsko drvo za vrhunski luk. Stvari su ipak kompliciranije i znaju zbuniti ljude.
Npr. luk Powhatan indijanaca je rijetko dobacio strijelu preko 100m, ostalih plemena oko 140, a za usporedbu ELB je bacao oko 250, a turski, mongolski (kompozitni) i do 500. Pa ipak je pleme Powhatan živjelo loveći lukovima. A stvar je jednostavna-ne lovi luk, nego čovjek, a lovne udaljenosti su od 5, pa do nekih 25 m u prosjeku. To zahtijeva veliko poznavanje prirode, plijena i puni život s okolinom-ono čemu mi i težimo. Oni drugi lukovi su bili jaki lukovi namijenjeni borbi i glavna im je svrha bila zasuti neprijatelja kišom strijela sa velike udaljenosti.
Što se drveta tiče, svako može biti luk, ali treba prilagoditi izradu drvetu. Ja najviše volim bagrem, pa lijesku, a radio sam i od sviba, jasena, graba, gloga...
Ja volim drvo sječi ili u siječnju/veljači, kada još nema sokova (bolje se suši) ili u najjače ljeto kada stane vegetacija, dok neki rade baš obrnuto, jer se lakše skida kora.
Snaga luka ne mora biti prevelika 30-50# je dovoljno za svaku divljač ( u Africi još uvijek love slonove s 50# lukom)
S tim da nikada ne bih preporučio prejaki luk onome tko tek počinje, ili dugo nije vježbao-nema to veze s tjelesnom snagom, ali 50# (25kg) natega može biti frustrirajući napor za neuvježbane.
Pitao si za dio drveta-ja koristim mlada stabla , rušim ih uz prugu (ionako ih HŽ svako toliko posječe), trudim se da su bar 10cm u promjeru (za bagrem i jasen), ostalo ide uže, ali to su različiti tipovi lukova na kraju priče.

Neću više teoretizirati, nema smisla, kada riješim ove nevolje što su me snašle doma (pucaju cijevi, staro...), slikati ću, pa ćemo korak po korak.
Mene zanimaju samo "primitivni", dakle ono što može čovjek napraviti od komada drveta i bez ikakvih lijepljenja, strojeva i dodataka.

Uz jednu napomenu, da niti Yumi luk (Japan) za koji mnogi drže da je nešto vrhunsko , nije imao baš neke performanse komparirano s ELB i mongolskim.
[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/mariobab
Wild Wolf

PostajNaslov: Re: Luk i strijela!   ned oľu 20, 2011 9:28 pm

@mariobab

hvala na lijepo objašnjenom odgovoru...i mene najviše zanima tradicionalni luk i da mogu sam jednoga napraviti...no zato čekam da ti riješiš te stvari kod kuće pa da malo detaljnije sa slikama prikažeš postupak izrade i ostalo.... Very Happy
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Luk i strijela!   pon oľu 21, 2011 8:07 pm

[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Luk i strijela!   pon stu 28, 2011 12:07 am

Pozdrav svima .....samo da kazem svaka cast na poznavanju teme i izradi samih lukova.....ja sam tek pocetnik...skupio sam drvo jasen,brijest,hrast a ici cu jos u sumu za vikend....Zanima me koliko je vama trebalo za funkcionalan luk ?!
Hvala
P.S.Drago mi je sto sam nasao ovaj forum
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Luk i strijela!   čet pro 29, 2011 9:32 am

Kada sam shvatio gdje griješim, išlo je brzo. Na žalost, dugo je trebalo da to shvatim. Tada još nije bilo interneta, niti ozbiljne literature...
[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/mariobab

Luk i strijela!

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.