|
|
| Autor/ica | Poruka |
|---|
Wild Wolf

| Naslov: Sirup od borovih iglica! pon oľu 28, 2011 5:52 pm | |
| ovaj sirup od borovih iglica (mogu se koristiti i ostale slične iglice crnogoričnih stabala) se čini jako koristan,prije svega to je kvalitetan,jednostavan,prirodan i učinkovit sirup bez ikakvih aditiva i sl. zanima me kad se beru te iglice ako postoji određeno vrijeme (pošto se trebaju brati mlade iglice koje tek izbijaju).... |
|
 | |
antun

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! pon oľu 28, 2011 8:09 pm | |
| Koliko ja znam izbojci počinju u travnju pa sve do početka lipnja, pa ti vidi... |
|
 | |
Wild Wolf

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! pon oľu 28, 2011 9:42 pm | |
| ok hvala antune.... |
|
 | |
antun

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! pon oľu 28, 2011 9:59 pm | |
| Postoji više recepata za pravljenje sirupa... Postoji i med od iglica, gdje se koristi med umjesto šečera... |
|
 | |
mariobab

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! pon oľu 28, 2011 10:28 pm | |
| Već dugo nisam radio-nemam ovdje takve šume, ali bilo je vrijeme kada mi je Gorski Kotar bio češće odredište, a na prozorskoj dasci u stanu su tada stajale i tegle u kojima se radio sirup. Mi smo radili (mama i ja)-red šećera, red iglica i tako do gore, završetak šećer (svaki red šećera mora u potpunosti prekriti iglice ispod). Kada se rastopi, a to bude kroz nekih 3-4 tjedna, procijediti i pospremiti u špajz... |
|
 | |
Wild Wolf

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! uto oľu 29, 2011 2:26 pm | |
| kod mene ima u izobilju takvih drveća....tako sam i ja mislio raditi mariobabe a valja li taj med od iglica išta?? |
|
 | |
antun

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! uto oľu 29, 2011 3:42 pm | |
| pa sam med je vrlo zdrav, a u kombinaciji s iglicama morao bi biti vrlo ukusan i zdrav vrlo je dobar lijek za dišne puteve |
|
 | |
Jackal

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! ned srp 31, 2011 2:45 pm | |
| A kako se točno radi med? |
|
 | |
antun

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! ned srp 31, 2011 3:35 pm | |
| natrpaš iglice u teglu i zaliješ medom, neka odstoji nekoliko dana i to je to
|
|
 | |
Jackal

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! ned srp 31, 2011 6:48 pm | |
| Tnx, a kada je najbolje i koje točno brati iglice!? |
|
 | |
Wild Wolf

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! pon kol 01, 2011 9:11 am | |
| zapravo ti se za to koriste mladi izbojci iglica,a oni se počinju pojavljivati u 4. mjesecu.... |
|
 | |
antun

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! pon kol 01, 2011 11:23 am | |
| |
|
 | |
mariobab

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! pon kol 01, 2011 7:07 pm | |
| Koriste se mladi vrškovi, ali ako baš želiš med, možeš i starije iglice, ali zahtijeva daleko veći posao- drobljenje, gnječenje... Kako je Antun napisao, ali ofrlje, zaliješ iglice (oko 1/4 posude u kojoj radiš) medom i pustiš na toplom neko vrijeme-tjedan, dva , tri. Procijediš i čekaj prehladu. |
|
 | |
Wild Wolf

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! uto kol 02, 2011 6:30 pm | |
| | antun je napisao/la: | točno! to piše na vrhu. |
heh,a skroz sam zaboravio da si to već napisao u temi,nisam ni vidio,mislio sam da si mi to napisao u PP kad sam te davno pitao u vezi toga! Znači da sam nešto i naučio.... |
|
 | |
antun

| Naslov: Re: Sirup od borovih iglica! uto kol 02, 2011 7:49 pm | |
| Svi mi, prijatelju učimo jedni od drugih dok smo živi i prenosimo to na druge...
|
|
 | |
|