bushcraft forum

razmjena znanja, vještina, poznavanje prirode, bushcraft

Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin
Pretraľnik

Display results as :

Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Sušenje junetine u šumi
Yesterday at 9:50 pm by Orao

» Razne sitnice o lukovima
Yesterday at 9:39 pm by Orao

» Izrada svirala , fućkala
Yesterday at 5:59 pm by mariobab

» Mačeta, kukri ili nešto kombinirano?
Yesterday at 2:35 pm by Kyokushin

» Blowgun
sub svi 19, 2012 12:57 pm by PJER

» Zamka - princip rada
sub svi 19, 2012 11:24 am by lololorenzo

» Mali nož od turpije.
sub svi 19, 2012 10:49 am by Strider

» Srijemuš
čet svi 17, 2012 9:05 pm by Vjeran

» U zelenom gaju - izlet
sri svi 16, 2012 6:59 pm by lololorenzo

svi 2012
ponutosričetpetsubned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar
Affiliates
free forum

Share | 

Zamka - princip rada

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
K3P

PostajNaslov: Zamka - princip rada    sri tra 13, 2011 7:14 pm

Bok,
evo danas,lijep dan,iako jucer jako kisno...i ja sam se uputio u svoj vocnjak,da prikazem princip rada jedne normalne zamke za sitnu divljac...po meni najvaznije je shvatiti nacin rada okidaca...
Zemlja je bila jako mokra pa je teze bilo za osigurat stabilnost,al eto,uspio sam nekako Smile
i koristio sam djelove od razlicitih siba koje sam uzeo na hrpi od obrezivanja vocaka jer nisam htio ranjavat zdrava drva...

Za jednostavnu zamku potrebno je ovo:
[img] [/img]

Zatim zabijte dva drva kukastog oblika, i postavite jednu sibu poprecno
[img] [/img]

nakon toga izmjerite duzinu grancice okomite na vec postavljenu poprecnu sibu,i oko 1cm blize zabijte jedan stap u zemlju kao osigurac
[img] [/img]

na špagi napravite omču i kroz tu omču provucite drugi dio špage,a na nekih 10cm od čvora zavežite malu grančicu,ali pazite,ona mora bit jako čvrsta!!tu grančicu provucite ispod poprečne grane
[img] [/img]

drugi dio špage zavežite za granu iznad zamke,grana mora bit što jace nategnuta,ali ipak ne previse da nebi potrgala zamku
[img] [/img]

namjestite malu grancicu i onu okomitu granu tako da zategnuta spaga sa grane zateze cijeli ''okidac''
na sljedecoj slici moci cete bolje vidjeti o cemu se tu radi
[img [/img]
[img] [/img]

i na kraju kada malena životinjica Laughing dodje do zamke,i stane na okomitu granu,koja MORA biti iznad zemlje,doci ce do aktivacije okidaca!
[img] [/img]

nadam se da ste shvatili princip...i kazem,ovu zamku nisam radio da bi nesto ulovio,jer mislim da nebi ni zeca da legne na nju ulovila, nego sam samo htio prikazat nacin rada okidaca,jer mislim da je to stvarno najvaznije a ostalo svatko malo inovativniji moze napravit po svojoj volji! Smile
recimo,spaga ne mora natezat granu nego moze jednostavno ic preko grane i na drugoj strani zavezat veliki kamen ili panj koji ce visit,ili umjesto omce mozemo staviti mrezu ili nesto slicno
cheers
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Zamka - princip rada    sri tra 13, 2011 7:34 pm

Veoma lijepo, ovo je jedno od najboljih i najdetaljnijih objašnjenja rada zamke koje sam vidio.
A što se tiče najvažnijeg oko mehanike zamke, pogodio si-to je shvaćanje principa rada.
Odlično!
[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/mariobab
K3P

PostajNaslov: Re: Zamka - princip rada    sri tra 13, 2011 7:35 pm

Hvala puno na komplimentima Smile
nadam se da ce i ostali skuzit ko i ti Very Happy
[Vrh] Go down
antun

PostajNaslov: Re: Zamka - princip rada    sri tra 13, 2011 7:43 pm

Vrlo lijepo
Slike su jasne, vrlo dobro objašnjeno...
Svaka čast!
[Vrh] Go down
Wild Wolf

PostajNaslov: Re: Zamka - princip rada    sri tra 13, 2011 7:56 pm

Svaka čast što si ovo podijelio s nama.... jako lijepo prikazano i opisano!
[Vrh] Go down
K3P

PostajNaslov: Re: Zamka - princip rada    sri tra 13, 2011 8:46 pm

Hvala Smile
Za sve zainteresirane:
Ovakve zamke je najbolje prekriti liščem i travom(ali ne grančicama jer mogu uzrokovati zatajenje omče!!),i koriste se na putevima zečeva i ostalih manjih zivotinja,i dobro je postaviti hranu na nju!
Jasno,mislim da mozete njome loviti i vece zivotinje,ali zamka mora imati puno vece proporcije,jacu spagu i čvršče grane,što je vrlo teško...ali,ako netko uspije,neka kaze da znamo mozemo li ju prakticirati ili ne Smile
također bi bilo poželjno namociti spagu,ako je od prirodnog materijala kao ova,jer kad upije vodu,dobiva na volumenu,i samim time smanjuje trenje između manjih špagica u sebi,pa tako usporava trošenje!jer,ako je ona jako suha i jako napnuta,laka je vjerojatnost da pukne nakon nekog vremena!
[Vrh] Go down
lololorenzo

PostajNaslov: Re: Zamka - princip rada    pet svi 18, 2012 10:43 am

KP3 Hvala na ovako dobrom i jako poućnom postu
Samo bi još želio nešto dodati ,a to je da se većinom kada se postavlja zamka treba sakriti svoj miris.
Proćitao sam da je dobro ruke staviti u dim od vatre jer taj miris nesmeta životinjama,ali isto napominjem da će na ljudski miris neke žvotinje čak biti znatiželjne(napominjem ljudski miris,znaći ne miris sapuna,parfema,dezedoransa....)
[Vrh] Go down
maxina

PostajNaslov: Re: Zamka - princip rada    pet svi 18, 2012 8:55 pm

.....ali,ako netko uspije,neka kaze da znamo mozemo li ju prakticirati ili ne...

Ne znam da li si zaboravio ali lov zamkama je zabranjen zakonom tako da nije baš zgodno ovakve konstrukcije isprobavati u prirodi na životinjama.
Nemam ništa protiv lova ali mislim da bi trebali paziti što pišemo na forumu.

Znam da ispadam dežurno zabadalo ali...
[Vrh] Go down
Strider

PostajNaslov: Re: Zamka - princip rada    sub svi 19, 2012 10:30 am

He istina, treba prikriti miris. Ali, mislim, nikako dimom usaftati ruke, jer koliko znam, sve se životinje boje vatre. Rekao bih da je najbolji način za prikrivanje mirisa neko vrijeme privedeno u prirodi. Evo, meni su tenisice nakon norijade prošle godine mirišale sigurnih mjesec dana po majčinoj dušici. Dan u prirodi, bez pranja ruku sapunima ili dezoderansima i mirišiš ko da's njihov.
[Vrh] Go down
lololorenzo

PostajNaslov: Re: Zamka - princip rada    sub svi 19, 2012 11:24 am

Baš sam proćitao da miris dima životinjama nesmeta neznam zašto isto mislim da je dobro ruke uvaljati u blato i to je dobro prikrivanje mirisa
[Vrh] Go down

Zamka - princip rada

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Similar topics

-
» O "unutrašnjem saboteru" i opiranju uma kod rada na tehnikama
» princip rada automatskog izđubravanja
» Vario mjenjači
» Sijačice
» Podrivač ispred rotodrljače