bushcraft forum

razmjena znanja, vještina, poznavanje prirode, bushcraft

Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin
Pretraľnik

Display results as :

Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Sušenje junetine u šumi
Yesterday at 9:50 pm by Orao

» Razne sitnice o lukovima
Yesterday at 9:39 pm by Orao

» Izrada svirala , fućkala
Yesterday at 5:59 pm by mariobab

» Mačeta, kukri ili nešto kombinirano?
Yesterday at 2:35 pm by Kyokushin

» Blowgun
sub svi 19, 2012 12:57 pm by PJER

» Zamka - princip rada
sub svi 19, 2012 11:24 am by lololorenzo

» Mali nož od turpije.
sub svi 19, 2012 10:49 am by Strider

» Srijemuš
čet svi 17, 2012 9:05 pm by Vjeran

» U zelenom gaju - izlet
sri svi 16, 2012 6:59 pm by lololorenzo

svi 2012
ponutosričetpetsubned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar
Affiliates
free forum

Share | 

Biljne boje

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
mariobab

PostajNaslov: Biljne boje   sub tra 23, 2011 8:43 pm

Nekada su se i tkanine i koža uz ostala sredstva bojala biljkama, Danas nam je to od sve manjeg značaja, ali da se ne zaboravi

Kopriva daje prljavo zelenu boju, a njen korjen nježno žutu
Vrbova kora, ovisno o vrsti od žute do tamno crvene
Hrastova kora od crvene do gotovo crne-ovisi o dužini namakanja i starosti kore
Krkavina od žute do crvenkaste
Joha crvenkastu
Šipak plod, crvenu
Mnogi bobičasti plodovi će dati od crvene do duboko ljubičaste, ali o tome kada im dođe vrijeme.

Kopriva i hrast s lišćem breze (nisam imao luka)

[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/mariobab
antun

PostajNaslov: Re: Biljne boje   sub tra 23, 2011 9:01 pm

fenomenalno!!!
nadam e da buš jednom prilikom objasnio kako?
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Biljne boje   sub tra 23, 2011 9:04 pm

Oću, sutra. Da si čitao, negdje prije dvije god. sam ,čini mi se, na Survival forumu, stavljao kada sam bojao kravlju čeljust vrbovom korom...

Edit
Sada sam potražio, ali enmam više niti na Photo bucketu, niti na kompu. Ništa,, sutra Uskršnja šetnja i slaganje priče...
[Vrh] Go down
vuk

PostajNaslov: Re: Biljne boje   ned tra 24, 2011 9:30 am

Zanimljiva tema ..sad ima svakojakih boja ko u priči ..nekad se to radilo doma..
pripreme za jednu umjetničku sliku trajale su duže nego rad same slike..tad su se boje mješale iz zemlje , kore , svakakvih dodataka ..a sjaj dobivao od bjelanjka jajeta ..
sad mi je došlo pitanje ,u povodu uskrsa, dali se jaje može iskoristiti i u nekom drugom obliku osim u prehrani ...
[Vrh] Go down
antun

PostajNaslov: Re: Biljne boje   ned tra 24, 2011 11:15 am

oooooo da, naravno da može!!!
ja sam, kao mališan, gađao jajima susjedovu fasadu.
još dan-danas osječam posljedice...
[Vrh] Go down
mariobab

PostajNaslov: Re: Biljne boje   uto tra 26, 2011 6:51 pm

Može se iskoristiti za štavljenje kože umjesto mozga, tj žumanjak.
[Vrh] Go down
Strider

PostajNaslov: Re: Biljne boje   uto stu 22, 2011 10:53 pm

Da ne mislite da visim na kompu radi face-a i ostalih gluposti, dao sam se u potragu za orahima (da znam da se tako ne piše ali zabavnije zvuči Razz), tu i tamo ih još ima pored ceste, trule. Radit ću si orahovu boju (tj orahovih ljusaka) iliti walnut husk dye. Time se nekada bojala roba, dobije se smeđa boja, a nijanse ovise o koncentraciji naravno, od khaki do tamne boje. Bojanje drva i kože također. Blijedi ljudi su tu boju stavljali na kožu tako da im se žile ne bi vidjele (ljudi koji su provodili većinu vremena unutar zidova) ili se tako samo piše (koga zanima- "The Prince and the Pauper"). Pigment je ustvari tanin i ostali koji sese ne moraj tretirati nikakvim kemikalijama ili octom da bi se zadržao.

Evo ga Dave Canterburry, čovjek koji se probio na velike ekrane a još uvijek nađe vremena snimiti filmiće

Prijevod s engleskog.
"Ljudi sa sela su se stoljećima koristili orahom za bojanje odjeće. Ljuske crnoga oraha vunu boje vunu i svilu srednje do tamno smeđe boje, dok se pamuk i ostale tkaine boje od sivkaste do svijetlo smeđe (valjda khaki) boje. Za sintetičke materijale fale informacije (ali sa videa vidimo neku pamučnu/sintetičku parku).

Engleski orah i ostale vrste (butternut, neznam koji je to orah) prave slično bojilo, ali svijetlijih nijansti. Za razliku od ostalih prirodnih bojila, orahovo ne zahtjeva posebnu kemijsku kupku za spriječavanje izbljeđivanja boje.

1- Skupiti orahove ljuske (ne suhe, već mesnate) koje su opale sa stabala u jesen. Obavezno nosite gumene rukavice radi zaštite kože od mrlja. Dio koji trebate je vanjska ljuska...tako da možete iskoristiti cijeli orah ali pritome propada kao hrana ili jednostavno sačuvajte ljuske nakon što ste izvadili unutarnju ljuski i pojeli orah. Dovoljno je oko 2 galona cijelih ljuski za bojanje funte tkanine (dakle oko pola kile), ali više od toga će samo pojačati nijansu. Ljuske iskoristite odmah ili ih spremite u pokrivene kante i sačekajte da potamne i omekšaju

2- Stavite orahe ili ljuske u veliku posudu, napunite vodom kuhajte sat vremena (simmer, nije li toga prijevod pirjanje? scratch ). Naravno nosite pregaču jer se mrlje teško uklanjaju. Ako ne stanu svi orasi u posudu, prvo njih skuhajte, i onda ih izvadite van, a ostale stavite u vodu koju ste sačuvali u posudi. Vodu i orahe dodajte po potrebi.

3- Izvadite orahe, bacite ih i procijedite tekućinu kroz tkaninu radi odstranjivanja većih čestica. Dobiveno bojilo možete koristiti odmah ili ga po potrebi razrijedite vodom ako ste vodu višestruko koristili (višestruko punjenje posude) ovisno o nijansi smeđe boje koju želite.

4-Malim komadićem tkanine testirajte bojilo. Stavite ga u lonac/posudu s bojilom i kuhajte ga pola sat do sat vremena, Nakon toga ga izvadite i isperete čistom vodom. Osušite da vidite pravu nijansu, jer se mokra tkanina čini tamnijom od suhe. Ubrzajte sušenje sa fenom. Ako želite tamniju nijansu kuhajte duže vrijeme, iako bi u pravilu za to trebala veća količina oraha da naglasi kontrast- razlike u dužini kuhanja u vodi iste koncentracije bojila nije toliko naglašena. Naravno, ukoliko želite svijetliju nijansu, izvadite tkaninu ranije.

5- Smočite tkaninu koju želite bojiti, i uronite ju u kupku s bojilom. Miješajte i okrećite tkaninu sa žlicom ili čime god, ali pritom pazite da su svi dijelovi tkanine uronjeni. Ovisno o nijansi, vrijeme kuhanja je različito- od 30 min do sat vremena ili više.

Izvadite tkaninu, isperite ju vodom i objesite da se osuši."

Malo slika:

Super, sada ću sve mudande i potkošulje dritu u coyote obojati cheers
[Vrh] Go down

Biljne boje

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Similar topics

-
» PRODAJA -KANARINCI BOJE , MUTACIJA ZELENDURA
» Kanarinci boje
» Utjecaj sunca na kanarince boje